online slots game malaysia
BiznisVijesti

Digitalna transformacija kompanija u BiH

Predstavljanje rezultata Studije o digitalnoj transformaciji kompanija u Bosni i Hercegovini biće upriličeno narednog četvrtka na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Na ovom događaju će biti predstavljeni rezultati studije o digitalnoj transformaciji kompanija u BiH. U izradi studije učestovao je multidisciplinarni tim saradnika Udruženja za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a cijeli poduhvat je podržao i projekat Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade.

Studija je obuhvatila istraživanje koje je usklađeno (u mjeri u kojoj je to bilo moguće) sa dva metodološka okvira:

  • Indeks digitalne ekonomije i društva (The Digital Economy and Society Index – DESI) koji prati ukupne evropske digitalne performanse, pružajući podatke o stanju digitalizacije svake države članice, te im pomaže da identificiraju područja koja zahtijevaju prioritetno ulaganje i djelovanje.
  • Digital Transformation Scoreboard (DTS) Evropske komisije, koji ima za cilj praćenje transformacije industrija i kompanija, a koji koristi kvalitativne i kvantitativne podatke za istraživanje usvajanja digitalnih tehnologija.

U zaključku studije je predstavljen profil zemlje koji, po ugledu na DTS pruža: zaključak po pitanju bh. okruženja i pokretača digitalne transformacije; Isticanje snaga zemlje i područja za poboljšanje; Kratku procjenu mjesta na kojem se nalazi država u odnosu na druge države Evrope. I finalno, slijedeći sve nalaze, provedeno je profiliranje kompanija, te su kreirane kategorije sa ponuđenim opisom i karakteristikama.

Na ovaj način je u Studiji o digitalnoj transformaciji kompanija u Bosni i Hercegovini prezentiran polazni mjerni sistem za oblast digitalne transformacije poslovanja BH kompanija, te rezultati provedene analize se mogu smatrati baseline studijom.

Digitalne tehnologije imaju sve veći uticaj na način života, zapošljavanje, odnose i društvenu interakciju. Izraz “digitalna transformacija” (DT) odnosi se na duboke promjene koje se događaju u svim sektorima ekonomije i društva uslljed uvođenja i integracije digitalne tehnologije u sve aspekte ljudskog života. Očekuje se da će DT biti strateška tema politike, te postoji hitna potreba za identifikacijom i rješavanjem trenutnih i potencijalnih ekonomskih i društvenih pitanja procjenom uticaja i identificiranjem područja koja zahtijevaju političku intervenciju.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia