online slots game malaysia
Sarajevo

Digitalizacija poticaja u Ministarstvu privrede KS: Delić potpisao Memorandum s FIA-om o ustupanju podataka ove agencije

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktorica Finansijsko – informatičke agencije (FIA) Irma Borovac potpisali su danas Memorandum o saradnji koji Ministarstvu osigurava pristup podacima iz Registra finansijskih izvještaja (RFI) i Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata (JRR), s ciljem poboljšanja efikasnosti u brojnim aktivnostima ovog ministarstva.

. „Mi smo priveli kraju proces digitalizacije javnih poziva, što me čini veoma ponosnim, jer smo od početka mandata nastojali pronaći način kojim ćemo olakšati privrednicima pristup uslugama koje im ovo ministarstvo može pružiti. Software koji smo prirpemili u saradnji s USAID-ovim FINRA projektom vrijedan oko 700.000 KM je u testnoj fazi, završavamo sve neophodne procedure i uskoro ćemo ga predstaviti javnosti. To je najmoderniji softwer s integrisanom vještačkom inteligencijom i, osim što će olakšati prijave na naše javne pozive, on će dodatno doprinijeti transparentnosti trošenja budžetskih sredstava“, naveo je ministar Delić.

Obrazložio je i da će potpisivanje današnjeg Memoranduma s FIA-om omogućiti Ministarstvu provrede KS pristup svim neophodnim informacijama koje su potrebne za pripremu pojedinačnih programa poticaja u okviru Programa podrške razvoju male privrede.

„Uz podatke koje ima FIA, mi ćemo raditi vlastite analize na osnovu kojih će se naši programi poticaja prilagođavati stvarnim potrebama privrednika i samim tim postizati veću efikasnost samog Programa što i jeste naš konačni cilj“, dodao je ministar Delić.

Direktorica Borovac je navela da je FIA agencija koja prikuplja izvještaje svih pravnih lica s područja FBiH, te da se oni, poštujući zakonske propise o pristupu ovim informacijama, trebaju i moraju koristiti na najproduktivniji način kako bi imali optimalnu funkciju.

„Mi smo agencija koja prikuplja podatke svih pravnih lica s područja cijele Federacije i Ministarstvo privrede će potpisivanjem ovog memoranduma moći koristiti te podatke za svoje analize koje su im potrebne za pripremu njihovih programa poticaja, izbor projekata koje žele podržati i tome slično. Kroz ovaj memorandum mi besplatno ustupamo podatke, a Ministarstvo nam garantuje da ih neće zloupotrijebiti jer mi smo dužni čuvati te podatke i shodno zakonskim propisima ustupati ih drugim institucijama“, pojasnila je direktorica Borovac.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će uskoro predstaviti platformu za digitalnu prijavu na javne pozive Ministarstva koja je, uz registre poticaja, još jedan alat koji osigurava transparentno i javno raspolaganje budžetskim sredstvima, ali i vraćanje povjerenja u instituciju, što je jedan od prioriteta ovog ministarstva i Vlade KS. Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia