online slots game malaysia
BiznisVijesti

Delić: Svaki poljoprivredni proizvođač u Kantonu Sarajevo nam je dragocjen

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas Poljoprivredno dobro Butmir, Kantonalno javno preduzeće Veterinarska stanica, te Odjeljenje za poljoprivredne poslove Ministarstva privrede KS.

“Svaki poljoprivredni proizvođač u KS je dragocjen i imat će našu podršku”, izjavio je ministar Delić, nakon posjete Odjeljenju za poljoprivredne stručne poslove Ministarstva privrede KS. Pandemija je cjelokupnoj privredi donijela probleme i izazove, tako i poljoprivrednim proizvođačima.

S jedne strane povećan je broj zahtjeva za poticaje u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, što govori o pojačanoj poljoprivrednoj aktivnosti, a s druge strane otežan je plasman proizvoda zbog općeg pada prometa i kupovne moći, kao i ograničenja rada nekih potrošača tih proizvoda, poput ugostiteljskih objekata i hotela.

“Zbog svega toga nastavit ćemo podržavati poljoprivredne proizvođače i napraviti određene iskorake u novim modelima podrške, kojim ćemo obuhvatati i proizvodnje koje do sada nisu imale značajniju podršku jer ih zastarjele procedure nisu prepoznavale”, najavio je ministar Delić.

“Kada je riječ o PD Butmir, moram reći da je nažalost to preduzeće u proteklim godinama imalo brojne reputacijske krize, što ga je nažalost u određenoj mjeri obilježilo, pa je njegova proizvodnja pala u sjenu. Želim staviti u prvi plan proizvodnju ovog poljoprivrednog dobra, tih 850 grla i gotovo 8.000 litara mlijeka dnevno, te njegov značaj kao dobavljača za domaće prerađivače iz mliječne industrije. Ministarstvo će pomoći preduzeću u savladavanju određenih administrativnih problema, te podržati projekte koji donose novu vrijednost i njegovu finansijsku stabilnost”, istakao je ministar Delić, ovom prilikom.

Kazao je i kako je uvidio da se Veterinarska stanica susreće sa stanovitim problemima u upravljačkim strukturama, te najavio da se njihovo rješavanje u skorije vrijeme očekuje.

“Ministarstvo će i u 2021. godini nastaviti pružati podršku Veterinarskoj stanici raditi na unapređenju njenog rada”, rekao je ministar Delić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia