online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Delegati bez diskusije podržali nekoliko zakonskih prijedloga

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, bez diskusije, usvojio nekoliko zakonskih prijedloga.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U pitanju su zakonske dopune koje je predložilo Vijeće ministara BiH i kojima je namjera otkloniti probleme različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i uskladiti propise koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, predlagača Vijeća ministara BiH.

Dom naroda je prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o dva prijedloga zakona, koje je predložio delegat Denis Bećirović, tako da ovi zakonski prijedlozi nisu usvojeni.

Predlagač zakona Denis Bećirović je kazao da je predložio dva zakona, te da je njihova suština u formiranju ministarstva zdravstva BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice prihvatio prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić ,koja je predložila da se danas razmatra „Informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH“.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, Majkić je kazala da je to poteklo zbog „zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači“.

– Njene izjave često izlaze van okvira Ustava i zakona, ona često svojim zaključcima proizvodi štete koje je teško poslije sanirati, ona ne poštuje odluke Predsjedništva BiH, ne poštuje zaključke Parlamenta i sve to nalaže da ovaj visoki dom ima obavezu da o tome raspravlja – navela je Majkić.

Njen prijedlog podržalo je osam delegata, četiri su bila protiv, a tri suzdržana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia