online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Delegacija BiH u Pakistanu – BiH želi ubrzati proces readmisije

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima BiH borave u posjeti Pakistanu, gdje su sa nadležnim vlastima razgovarali o mogućnosti unaprijeđenja i ubrzanja readmisije osoba koje borave bez dozvole u našoj državi. 

Radi se o uzvratnoj posjeti, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), nakon što je delegacija Pakistana krajem jula boravila u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

U međuvremenu je Bosna i Hercegovina izvršila prvu deportaciju migranata iz Pakistana na osnovu Sporazuma o radmisiji sa ovom zemljom. 

Tokom sastanka u Islamabadu razgovarano je o mogućnosti ubrzanja utvrđivanja identiteta migranata, uvođenjem sistema za digitalnu obradu zahtjeva za readmisiju, a radi se o sistemu za upravljanje predmetima readmisije (RCMS) koji se već koristi u većini zemalja Evropske unije. 

Istaknuto je opredjeljenje Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima BiH da u narednom periodu povećaju broj deportacija, te da su vlasti BiH zainteresirane za rješenja, poput RCMS sistema, koja će ubrzati sadašnje duge administrativne procedure. 

Tokom ove posjete savjetnik ministra sigurnosti BiH Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar sastali su se predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a, agencije NADRA, IOM-a i Federalne istražne agencije Pakistana.

Također, susreli su se i sa ambasadorom BiH u Pakistanu Sakibom Forićem. 

Posjeta je realizirana u okviru projekta jačanja kapaciteta za readmisiju zemalja zapadnog Balkana koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Danske, a provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia