SarajevoVijesti

Danas stanove dobilo još 25 pripadnika boračke populacije

Još 25 pripadnika boračke populacije dobilo je stanove, saopćilo je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, prenosi Služba za protokol i press KS.

Resorni ministar Omer Osmanović potpisao je predugovore danas i svečano dodijelio stanove, čime su dobitnici postali i službeno korisnici tih stanova.

Današnjom dodjelom, privodi se kraju ovogodišnja realizacija velikog kapitalnog strateškog projekta Ministarstva za boračka pitanja – obezbjeđenje trajnog stambenog smještaja svima koji po zakonima o boračkoj zaštiti imaju pravo na to.

– Mi smo sebi dali zadatak da do kraja ovog mandata pokušamo ukinuti tzv. listu čekanja za dodjelu stana, na kojoj smo zatekli imena 198 lica. Kao što smo i obećali, s današnjom dodjelom, stanove smo obezbijedili za 67 pripadnika boračke populacije. Do kraja godine ćemo dodijeliti još 17 stanova; okončan je javni poziv i čekamo završetak preostalih procedura. Znači, 84 korisnika će na ovaj način dobiti stanove ove godine – riječi su ministra Osmanovića.

Ta aktivnost je ustvari i ispravljanje nepravde jer neki pripadnici boračke populacije čekaju na njihove stanove od 2008. ili 2009. godine, dodao je ministar.

Danas su predugovore preuzeli 14 ratnih vojnih invalida, deset supruga šehida-poginulih boraca, kao i jedna majka šehida-poginulog borca.

Među novim vlasnicima je i Senada Tvrtković koja ističe koliko njoj i njenoj djeci znači stan.

– Čekala sam dugo i konačno dočekala da uđem u svoj stan. Poseban je to osjećaj, konačno imati svoj dom poslije dugogodišnjih privremenih smještaja – rekla je.

Elvedin Efendić ističe da mu danas, nakon 12 godina čekanja, dobijeni stan znači sve što mu još treba.

Vrijednost danas potpisanih ugovora je 2,5 miliona KM, a stanovi su na lokalitetu Rosulje, u općini Vogošća.

Ukupna vrijednost stanova dodijeljenih u ovoj godini je oko 7,2 miliona KM. Novac je obezbijeđen kreditnim zaduženjem.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.