online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dan Oružanih snaga BiH

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i komandant EUFOR-a general major Alexander Platzer, povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), uputili su čestitke OSBiH i svima koji u njima služe.

– Formiranje OSBiH bio je značajan korak u jačanju sigurnosti, stabilnosti i povjerenja u Bosni i Hercegovini. EU je podržavala OSBiH od samog početka, prepoznavši značaj OSBiH kao najvažnije snage sigurnosti, posebno kroz jačanje kapaciteta i obuku, što je bilo u fokusu EUFOR-a od 2012. do 2018. godine.

Prepoznati su profesionalizam i izvrsnost multietničkih Oružanih snaga, ukljičujući značajnu ulogu koju imaju u deminiranju, zbrinjavanju viška municije, oružja i eksploziva, kao i u pružanju pomoći civilnoj zaštiti širom zemlje.

Uvažavajući značaj djelovanja OSBiH u osiguranju bezbjednog i zaštićenog okruženja u Bosni i Hercegovini, Vijeće EU je 4. novembra 2021. godine usvojilo Mjeru pomoći u vrijednosti 10 miliona eura za unapređenje kapaciteta Deminerskog bataljona OSBiH. Mjera pomoći će omogućiti nabavku 34 transportna vozila, 34 medicinska vozila, i 150 detektora metala. Ovo je prva mMjera pomoći u okviru nedavno uspostavljenog Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

EU nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i posvećena je očuvanju sigurnog i zaštićenog okruženja u zemlji kroz angažman EUFOR-a.

Svaki pokušaj podrivanja OSBiH, što je zajedničko dostignuće cijele zemlje, podriva interese svih građana u BiH – kaže se u čestitki ambasadora Sattlera i generala Platzera upućenoj povodom Dana OSBiH, 1. decembra, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia