online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čović: Sporazum Osmorke i HDZ-a otvara potpuno novu dimenziju odnosa u politici

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao lider te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Čović je nakon potpisivanja izjavio novinarima kako je danas napravljen jedan posebno bitan iskorak za sve u BiH.

– Potpisali smo sporazum o našoj suradnji za naredne četiri godine na svim razinama vlasti, uvjeren da sporazum otvara jednu potpuno novu dimenziju političkog ponašanja, odnosa u politici, političke kulture kako bi mi, prije svega, otvorili evropsku perspektivu BiH. S druge strane, stabilizirali sve tokove u BiH, osigurali pravno djelovanje svih institucija BiH – naveo je Čović.

Jednako tako, dodao je, kroz ova tri paketa pitanja koja smo danas potpisali posebno mjesto ima socijalna i ekonomska politika.

– Zahvaljujem se partnerima s kojima razgovaramo duže vrijeme, što smo uspjeli u ovih 10-15 dana, relativno kratko vrijeme za ovoliki broj stranaka i različita promišljanja u viđenjima odnosa u BiH zadnjih godina, doći vrlo brzo do teksta sporazuma koji će biti jedna izvrsna osnova za one koji budu predstavljali nositelje izvršne i zakonodavne vlasti uime ove naše zajedničke koalicije – rekao je Čović.

Istakao je da, nakon dugo vremena, potpisom ovog sporazuma može kazati da imaju koaliciju “jer zadnje četiri godine to apsolutno nismo imali”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia