online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čović : OHR će vjerovatno doživjeti tranziciju, želimo euroatlansku budućnost

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović, podnoseći izvješće o radu na današnjem 9. zasjedanju HNS-a, kazao je kako rad tog sabora zadnja dva desetljeća prate kontinuirani izazovi i iskušenja pred kojima stoji hrvatski narod, te kako je jedino intenzitet promjenjiv.

“Pričamo o euroatlantskim perspektivama, svjesni da smo još uvijek izloženi kao društvo, ranjivi i nefunkcionalni. Nalazimo se pred kandidatskim statusom na EU putu, a poluprotektorat prepoznat u djelovanju međunarodne zajednice nije više održiv i ne korespondira s našom euroatlantskom skoroj budućnosti”, kazao je predsjednik HNS-a.

OHR će, po njegovim riječima, evidentno doživjeti tranziciju, iako se još uvijek koristi kao zagovor politike ili, kako je kazao, kao alibi za politiku kod najbrojnijeg naroda.

Osnova izmjena Izbornog zakona, smatra Čović, bazirana je na sporazumu potpisanom 17. lipnja 2020. godine u Mostaru, između predstavnika HDZ BiH i SDA uz mentorstvo OHR, OSCE, EU, SAD i GB.

Kako je jedan od dva sporazuma, onaj za Grad Mostar realiziran, ostaje kao obveza provesti sporazum koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona, naveo je. “Drugi sporazum nas obvezuje da tražimo rješenja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH i Predsjedništvu BiH uz provođenje svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, a u cilju otklanjanja svih diskriminacija. Kako su ova dva sporazuma međusobno uvjetovana, obveza je izmjene Izbornog zakona usuglasiti između partnera potpisnika do 17. lipnja 2021. godine, odnosno do kraja lipnja 2021. godine”, istaknuo je Čović.

Treba eliminirati mogućnost da jedan narod drugom bira predstavnike gdje Ustav BiH prepoznaje konstitutivne narode (ovaj stav su u Bruxellesu suglasili predstavnici svih političkih stranaka u BiH), napomenuo je.

“Pritom je izrazio uvjerenje kako su svojim konstruktivnim pristupom dali puni doprinos traženju ključnih rješenja u izmjeni Izbornog zakona BiH.

Posebno je naglasio utjecaj Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) na izborni proces, “kako smo utvrdili na Lokalnim izborima 2020. godine”.

“Taj pristup smo jasno i javno iskomunicirali kao neprihvatljiv. Naglašavam, nelegalan izbor predstavnika SIP-a izvan kriterija i procedura, čime je nepovjerenje prema ovoj ključnoj instituciji za izborni proces eskaliralo u zahtjevima za smjene i podnošenje ostavki. Sudski proces zbog kršenja naznačenih kriterija i procedura i dalje se drži u ‘ladicama’ Suda BiH”, kazao je Čović.

Naglasio je kako cjelokupnost aktivnosti institucija HNS-a u protekle izvještajne dvije godine jasno ukazuju na prihvaćanje i zaživljavanje HNS-a kao krovne političke institucije hrvatskog naroda.

S jednakim doživljajem i pažnjom ta uloga je prepoznata i podržana od strane hrvatskog naroda u BiH i svih institucija našeg naroda, ocijenio je Čović.

“Jednako tako se HNS prihvaća u BiH kod predstavnika drugih naroda i međunarodnih institucija u i izvan BiH. Zajedničko djelovanje i potpora institucijama hrvatskog naroda u BiH i inozemstvu, od duhovnih do svjetovnih, kulturnih, odgojnih, obrazovnih, sportskih i gospodarskih osigurala je HNS-u supstitut osnaženja djelovanja istih, i povezanost s nositeljima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj”, kazao je Čović.

Upozorio je kako je pritisak “političkog Sarajeva” kontinuiran i ne vrši se samo kroz medije i politički suport u BiH.

“Ogroman materijalni potencijal ulažu naši sugrađani i kroz djelovanje svoje dijaspore širom svijeta, ali i u našem susjedstvu. Ne treba zanemariti lobiste koje motiviraju-plaćaju u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji. Kroz nevladin sektor angažiraju su i mnogi ex-dužnosnici Republike Hrvatske, Republike Slovenije i međunarodne diplomate koji redovito komentiraju prilike u BiH i iznose ‘expertna’ mišljenja o BiH i osobama u političkom životu BiH. Za očekivati je još pojačaniji pritisak iz svih centara moći, ovih mjeseci kako bi se usporila aktivnost oko izmjena Izbornog zakona kakvu mi zagovaramo i vršio pritisak na hrvatske dužnosnike”, ustvrdio je Čović.

Naglasio je snažnu suradnju HNS-a i vezanost za Vladu Republike Hrvatske, koja im je, kako je kazao, omogućila da rade na uspostavljanju i zaštiti ključnih institucija hrvatskog naroda u BiH, izrazivši uvjerenje da Ustav RH i briga za Hrvate izvan RH omogućuju još raznovrsniju i sadržajniju suradnju.

Jednako tako, po riječima Čovića, “nužno je uspostaviti prihvatljiv način komunikacije s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda i izgraditi osmišljeno djelovanje osobito u naredne dvije godine do Općih izbora. Jasno iskazana želja (strategija) naša dva prijateljska konstitutivna naroda da ostvare svoje političke projekte koji prividno izgledaju suprotstavljeni je samo u gruboj političkoj analizi nepomirljivo”.

Pozvao je sve partnere da kao imperativ izmjene Izborni zakon BiH i osiguraju kroz legitimno predstavljanje jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

“Koncept građanskog u BiH je potpuno zaživio na lokalnim razinama vlasti, kroz županije i zastupničke domove entiteta i BiH. Elemente etničkog i zaštitu jednakopravnosti konstitutivnih naroda očuvati ćemo kroz Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Čini mi se da je potpuna odgovornost za očuvanje ovih prioriteta u rukama najbrojnijeg bošnjačkog naroda. Želimo prijateljima Bošnjacima kroz bilateralne razgovore ovaj element funkcionalnosti BiH na EU putu posebno naglasiti”, kazao je Čović.

Tijekom zasjedanja usvojena je Rezolucija o položaju hrvatskog naroda u BiH, u kojoj je naglašena opredijeljenost za euroatlantske integracije BiH, za Bosni i Hercegovinu, kao modernu europsku državu svih njezinih građana, ali i za jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia