online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Čović: Očekujem da visoki predstavnik donese odluku koja će osigurati jednakopravnost naroda

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH te da će time osigurati jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine.

Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje središnjeg Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika, priopćeno je iz HNS-a BiH.

“Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini“, naveo je Čović.

Dodao je kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena te da očekuje „da se najvažniji međunarodni čimbenici u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri“.

Iz HNS-a su poručili kako politički dijalog te kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a dogovoreni i potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, uz nazočnost međunarodnih dužnosnika, jamac reformskim procesima koji su potrebni u BiH po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama.

Naglasili su da je rješavanje vodećih prioriteta ključni zadatak Vijeća za implementaciju mira.

“Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine”, poručio je Čović.

Predsjednik HNS-a dodao je kako se konačno mora stabilizirati politička situacija u BiH, ukloniti sve diskriminacije te uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih žitelja BiH, stvarati temelje boljeg života, razvijati se i napredovati kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia