Bosna i HercegovinaVijesti

Čović: Naredne sedmice na sto stavljamo sva otvorena federalna pitanja

Predstavnici ovih stranaka naredne sedmice će imati sastanak oko Federacije BiH i stavit će na sto sva otvorena pitanja, a također će jedna od tema biti Izborni zakon.

– Sva otvorena federalna pitanja ćemo staviti na sto naredne sedmice. Tu se nalaze brojna pitanja, kao što je javni RTV sistem, namjenska industrija, razna ministarstva, pitanje Ustavnog suda BiH, Komisije za vrijednosne papire, itd. Sjest će ljudi koji čine vlast u Federaciji iz ove dvije stranke i pokušati napraviti plan da ta pitanja riješimo do kraja trećeg mjeseca – rekao je lider HDZ-a BiH.

Vjeruje da je moguće napraviti izmjene Izbornog zakona u BiH bez izmjena Ustava BiH, te da sve ovisi od pristupa kojim će se stranke posvetiti ovom pitanju.

– Naš imperativ je da vrlo jasno stavimo do znanja da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike. Koga će izabrati, narodi neka sami odluče. Pitanje kako ćemo to uraditi ćemo prepustiti struci i taj posao trebamo završiti do kraja četvrtog mjeseca – zaključio je Čović.

Napominje da je sve o čemu govori razgovor između SDA i HDZ-a, a nakon nekog vremena u to će se uključiti predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, odnosno stranke koje su zainteresovane za ovaj proces.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.