online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s ministrom odbrane Kraljevine Norveške, Bjornom Arildom Gramom (Bjørn Arild Gram) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.
Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se na podršci Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Istakao je važnost uloge ambasade Norveške, koja je od januara 2023. godine kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju s NATO savezom i važan partner naše države.

Također, Norveška je pomogla osnivanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), te dala podršku projektima rodne ravnopravnosti, prevenciji nasilja u ratnim sukobima, procesu vojnog deminiranja, te obavještajno-sigurnosnom sektoru i oblasti cyber sigurnosti.

Vlada Kraljevine Norveške bila je jedan od glavnih donatora za NATO povjerenički fond, osnovan u cilju zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja u BiH.
Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.


Dr. Denis Bećirović poručio je da se konkretnim mjerama mora zaustaviti destruktivna antidejtonska politika koja ugrožava mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, kao i regiji.


Ministar odbrane Kraljevine Norveške Bjorn Arild Gram rekao je da Kraljevina Norveška podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je istakao da u oblasti odbrane Norveška daje podršku Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu i kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou.


Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, te da postoji spremnost za dodatno unapređenje ekonomske saradnje.
Sastanku su, osim člana predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, prisusustvovali i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia