online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Članica ‘Kruga 99’ Azra Zornić podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića

Članica Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić podnijela je jučer u 14 sati krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Zornić je to potvrdila na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji “Kruga 99“, ali o razlozima odnosno detaljima prijave, kako je kazala, nije mogla govoriti iz proceduralnih razloga. Jedino je novinarima obrazložila da je riječ o neprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu u kojem je ona bila apelantica odnosno ostalim predmetima iz grupacije “Sejdić i Finci“.

Zornić je istaknula da, pravno gledajući, nije bilo prepreka za implementaciju tih presuda u Bosni i Hercegovini, ali u političkom smislu, navela je, nije odgovaralo vladajućim strukturama čija vlast počiva na etno-nacionalističkim osnovama.

Ona kao legalista vjeruje u rad Tužilaštva i Suda BiH, rekla je također i dodala da odluka o podnošenju prijave protiv Dragana Čovića nije donesena preko noći već je sazrijevala nakon pažljivih konsultacija unutar asocijacije.

Zornić podsjeća na obavezujuću odluku Evropskog suda iz jula 2014. godine kojom je prihvaćena njena apelacija.

Ona se apelacijom obratila 2005. godine osporavajući odredbe iz preambule dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine, a posljedično i Izbornog zakona. To se odnosi na odredbe koje govore da u Bosni i Hercegovini žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali, podsjetila je na današnjoj pres-konferenciji.

– Svi mi koji ne želimo da se opredijelimo za jedan od ova tri – ja ih nazivam 2torovi“ – spadamo u Ostale. Šta znači Ostali? Jesmo li mi građani drugog reda, imamo li ikakva prava u svojoj domovini? Mi svi, u principu, po nacionalnosti smo Bosanci ili Hercegovci jer se tako zove naša država. Svaka druga pripadnost je čisto etnička i na nju ima pravo svaki građanin. Dakle, biti Bosanac ne isključuje bilo čiju etničku ili drugu pripadnost – kazala je Zornić.  

Konačna i obavezujuća odluka Evropskog suda za ljudska prava, kojom je njena apelacija uvažena, donesena je 15. jula 2014. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia