online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Čičić i Forto: Ugrožen je budžet KS i temeljno pravilo da se najveći dio poreza vraća tamo gdje je nastao

U ponedeljak 24. januara na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, između ostalog, razmatrat će se i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.  

Ono što se predlaže jeste korekcija samo jednog stava navedenog zakona, kojim je određen ponder 1,9658 za Kanton Sarajevo. U obrazloženju se navodi da nema potrebe za posebnim koeficijentom u slučaju KS obzirom da su ratne štete sanirane, tj. da je sada potrebno staviti naglasak na pravedniju raspodjelu prihoda.  

Obzraloženje ignoriše da je u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda (koji je usvojen 2006.) navedeni ponder za Kanton Sarajevo utvrđen primjenom historijskog principa, tj. učešća KS u porezu na promet koje je u 2005. iznosilo 35,5 posto. Dakle, vodilo se računa da se primjenom nove formule učešće KS u prihodima od indirektnih poreza zadrži na približno istom nivou. U prvoj godini primjene novog Zakona, učešće KS u indirektnim porezima iznosilo je 34,7 posto. Prema projekcijama za 2021. godinu, učešće KS će iznositi 30,7 posto, tj. četiri posto manje u odnosu na prvu godinu primjene Zakona.  

Prema riječima premijera KS Edina Forte, opravdan osjećaj nepravde u Tuzlanskom kantonu da je raspodjela između kantona nepravedna je zloupotrijebljen na način da je “sve ono što pripada TK otišlo u KS”.  

“To jednostavno nije istina. Izlaz iz ove situacije nije rušenje budžeta KS, već donošenje dobrog, potpuno novog federalnog zakona. Građani KS nemaju nikakvu sumnju da se po prvi put njihov novac troši odgovorno. Glasanje o uzimanju budžetskog novca isključivo građanima KS i preusmjeravanje u druge kantone je loša terapija za ispravnu dijagnozu”, zaključio je premijer Forto.  

Kako kaže Davor Čičić, ministar finansija KS, iako predložena izmjena propisa direktno utiče, odnosno ugrožava ravnotežu budžeta KS Sarajevo, ista nije praćena obaveznim izračunima o uticaju na budžet ovog kantona.  

“Međutim, ono što posebno zabrinjava je da se, umjesto prijedloga potpuno novog zakona, razmatraju izmjene samo jednog stava postojećeg zakona, koji se pokazao kao netransparentan i neučinkovit. Netransparentnost se posebno odnosi na tumačenja konstrukcije “posebne rashodovne potrebe” koja je prisutna u slučaju raspodjele između kantona, ali i lokalnih zajednica, što se često ispušta iz vida”, objašnjava ministar Čičić.   

Kako dodaje, drugi problem modela na kojem je baziran postojeći zakon je “bježanje” od osnovnog kriterija za raspodjelu prijavljenih i ubranih poreza, kao osnovice za utvrđivanje koeficijenta. Umjesto toga, nametnut je model sa kriterijima i ponderima koji nikome ne odgovara, pa ni Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

“Poreski obveznici u Kantonu Sarajevo su u 2019. godini uplatili 3,4 milijarde KM PDV-a da bi se u Kantonu Sarajevo, kroz prihode vratilo 457 miliona KM. Republika Srpska je u istoj godini uplatila 1,7 milijardi KM PDV-a da bi im se kroz prihode vratilo isto 1,7 miljardi KM.

To otvara pitanje i nepoštene vertikalne raspodjele koje predlagači ovog zakona ignorišu i pozivaju se na nenadležnost, iako su izabrani da predstavljaju i bore se za interese Federacije BiH, ”, objašnjava ministar Čičić.   

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia