online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Četvrti dan pregovora, ništa usaglašeno, “sve na stolu”

Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH, novinarima je izjavio da u današnjoj rundi pregovora u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu, ništa nije usuglašeno iako je ‘na stolu bilo puno toga’.

Očekivao je da će s današnjim danom ključni modeli “koje smo postavili sebi u zadatak”, primarno modeli vezani za domove naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, biti dogovoreni.

Eventualna naredna runda razgovora za desetak-petnaest dana imala bi smisla po mišljenju HDZ-a budući da je neizborna godina, rekao je.

– Naš stav je vrlo jasan i drago mi je da se često razumio – da hrvatski narod treba da bira svoje predstavnike tamo gdje je to Ustav definirao – to su domovi naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te mislim da je jučer većina i bošnjačkih predstavnika kazala, u tom duhu, da nije dobro da neko drugi hrvatskom narodu bira predstavnike. To je bilo malo ohrabrujuće, ali kad treba definirati kako, puno je upitnika – rekao je Čović novinarima.

Po njegovim daljnim navodima, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema alternativu i to je dio sporazuma potpisanog u Mostaru.

– Ponudili smo vro jasna rješenja kad je riječ o presudama Suda iz Strazbura i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (U 23/14), tako da uz predznak koji vrlo jasno definira odrednice u Ustavu BiH, a to su nazivi konstitutivnih naroda, vežemo i dodatatak da uz to ide i predstavnik onih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi. Primjerice, na listi za Predsjedništvo, recimo iz Federacije gdje će biti hrvatski član, mi predlažemo da bude – hrvatski član Predsjedništva i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda. Drugim riječima, otvorili smo vrata da svi mogu biti birani i kandidirani – kazao je Čović.

Čović smatra da federalizam nema alternativu i dodaje da “maštanja o građanskom konceptu” nisu bila danas tema.

Po njegovom mišljenju, naredni korak treba da bude priča, osim o modelu, o načinima za unapređenje nekih stvari u Federaciji BiH te o integritetu izbornog procesa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia