online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Četvorka napustila konstituirajuću sjednicu vijeća Novi Gad

Izborom Tajiba Delalića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Novi Grad grubo je prekršen Statut ove općine a vijećnici „četvorke“ najavili su da će konačnu riječ o svemu mora dati i sud. Vijećnici „četvorke“ napustili su sjednicu jer je skupštinska većina, smatraju, pokazala da je ne poštuje osnovne norme parlamentarnog ponašanja.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad za predsjedavajućeg je izabran Tajib Delalić. Za njega su glasali zastupnici SDA, Mirza Memišević (DF), Drago Jurić (USD), Mehmed Karkelja, Enisa Spahić koja je nedavno napustila Našu stranku, Azem Cviko (SBB) i Bajro Biber (BOSS).

„Statut Općine Novi Grad jasno propisuje da općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda što u ovom slučaju nije ispoštovano. Ovo je grubo kršenje osnovnih pravnih normi i protiv ovakvog postupanja ćemo se boriti i sudskim putem. Kršenje procedura i zakonskih akata na konstituirajućoj sjednici samo je potvrda da će i u narednom mandatu općinski načelnik Semir Efendić (SDA) Općinsko vijeće smatrati i koristiti kao svoju produženu ruku a ne kao lokalni parlament svih građana Novog Grada“, navodi se u zajedničkom saopćenju „četvorke“, odnosno vijećnika Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke.

Nakon što je skupštinska većina predvođena sa SDA pokazala da pri izboru radnih tijela i komisija neće poštivati osnovne norme parlamentarnog ponašanja već će se isključivo oslanjati na preglasavanje, vijećnici opozicije napustili su konstituirajuću sjednicu.

„U prethodnom sazivu u potpunosti je uništen dignitet općinskog vijeća koje je služilo isključivo za ispunjavanje želja općinskog načelnika a ne kao glas građana. Očigledno je da i u novom mandatu općinski načelnik i SDA žele ušutkati bilo kakvu opoziciju i kazniti sve one građane koji nisu glasali za njih. Danas se desilo da u komisiji za izbor i imenovanje od četiri člana budu četiri iz SDA iako je praksa da u ovoj komisiji članove imaju sve bolje rangirane stranke“, smatra predsjednik Kluba vijećnika Naroda i Pravde Mirza Selimbegović.

Konstituiranje Općinskog vijeća Novi Grad kasnilo je u odnosu na druge općine i zbog, između ostalog, svojevrsne pat pozicije u kojoj su oba bloka imala jednak broj glasova.

„Očigledno je da su pojedini vijećnici ‘kupljeni’ iako su godinama bili otvorena opozicija načelniku Efendiću i ukazivali na propuste u njegovom radu. Vijećnica Enisa Spahić tako je godinama bila opozicija Efendiću ali je danas podržala koaliciju sa SDA, kao što je i slučaj sa vijećnikom Mirzom Memiševićem koji je javno govorio da je za katastrofalan rezultat DF-a na izborima kriva koalicija sa SDA. Na kraju, tu je i vijećnik SBB Azem Cviko“, navodi se u sapćenju „četvorke“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia