online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čerkez: Ranije propisane epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi

Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je stabilizirana, pa ne treba dozvoliti da zbog predstojećih novogodišnjih praznika, u januaru bude puno gore stanje, izjavio je na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, pomoćnik resornog ministra, napominjući da slijede dva inače teška zimska mjeseca.

Trenutno, u Federaciji BiH je i bez lockdowna broj smrtnih ishoda u padu, broj novozaraženih koronavirusom pada za više od deset posto te za više od 13 posto broj hospitaliziranih, dok se broj pacijenata na respiratorima kreće i dalje između 50 i 60.

Ranije propisane epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi, kazao je Čerkez i pozvao stanovništvo da ih se nastavi pridržavati, što je u većini činilo i dosad doprinoseći tako stabilizaciji stanja.

Nikakvih organiziranih dočeka Nove godine neće biti u Federaciji BiH ni prije ni poslije 24 sata, najavio je Čerkez.

Za hotelijere, u ugostiteljskom dijelu važe ista pravila kao i dosad za vlasnike kafića, rekao je također.

U nedjelju će uslijediti i preporuke za skijaške centre, a najvažnija je mjera održavanje fizičke distance.

Čerkez je za novogodišnje praznike najavio pojačane policijske i inspekcijske kontrole poštivanja mjera.

– Smatramo da neće biti potrebe za represivnim mjerema jer vidimo da građani većinom poštuju pravila – kazao je

Kad je riječ o prekograničnim prelascima, Federalno ministarstvo zdravstva je Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine predložilo propisivanje PCR testova za sve ljude koji dolaze iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i putnike iz susjednih zemalja. Preporučeno je i propisivanje PCR testa ili, pak, određeni period izolacije i za državljane BiH koji dolaze iz zemalja s većim procentom zaraze koronavirusom.

S državnog nivoa još nije stigao odgovor, kazao je Čerkez, napominjući da su nastojanja Kriznog štaba FBiH da mjere budu harminizirane i s Republikom Srpskom.

– Naše odluke se baziraju na epidemiološkoj situaciji – naglasio je. 

Odgovarajući na navode novinara da u nekim kantonima nema dovoljno kisika za pacijente kojima je potreban u borbi s koronavirusom, Čerkez ističe da to pitanje prije treba postaviti odgovornima na tim nivoima, kao i da je Federalna vlada uputila kantonima 200 miliona KM za borbu s epidemijom, a od toga, 3,3 miliona kliničkim centrima.

– Od navedenih 200 miliona, veći dio je trebao otići za zdravstvo – istakao je.

Upitan za spornu nabavku vakcina protiv COVID-a 19 u Federaciji BiH, o čemu je jučer govoreno u javnosti, Čerkez navodi da tu nije bio problem u novcu već u prioceduralno kratkom roku za uplatu.

On naglašava da od ovog slučaja ne treba nepotrebno stvarati aferu i da je gotovo stoposto ubijeđen da će 800.000 doza Federacija BiH nabaviti u prvom krugu, kroz evropske mehanizme.

– Radimo maksimalno šta možemo i završit ćemo taj posao – kazao je Čerkez uz napomenu da se radi i plan imunizacije, odnosno da se u vezi s vakcinacijom protiv COVID-a 19, stvari ne prepuštaju slučaju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia