Bosna i HercegovinaVijesti

Centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je  u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Kavazović je izrazio nadu da će Bajram biti vrijeme u kojem ćemo jačati naše veze i u kojem ćemo obnoviti stara prijateljstva i steći nova. Podsjetio je vjernike na dužnosti prema rodbini, prijateljima i komšijama i na obavezu i lijepe običaje da radost Bajrama podijele sa njima i posebno da obiđu bolesne i obraduju siromašne.

Kavazović je rekao kako je to vrijeme u kojem vjernici pokazuju svoju spremnost da žrtvuju nešto drago za drugoga, a uime i za ljubav Uzvišenog. Kurban je, kako je rekao, izraz spremnosti vjernika da iz mnogog dobra koji je Uzvišeni učinio dostupnim, izdvoje dio kojim će prije svega sebe i svoju porodicu zaštiti i učiniti bližim Uzvišenom, a onda, darujući njegove dijelove drugima, pomoći onima koji su u stanju potrebe i nemoći.

– Taj naš osjećaj za druge, ta naša potreba da se ne bude egoistično i samodovoljno, kurbanom se osnažuje i čini plemenitim – dodao je Kavazović.

Pozvao je vjernike  da se okupe oko Božije riječi, da se zalažu za domovinu jednakih ljudi bez obzira na razlike među nama.

– Pozivam vas da ne držimo stranu onima koji pozivaju na podjele, koji na nas jednako ne gledaju, koji nas ne vide kao sinove i kćeri jedine nam domovine. Vrijeme koje dolazi, kao i ovo koje živimo, tražit će trud i žrtvu. Morat ćemo je podnijeti, onako kako su nas učili naši preci. Ne smijemo pristati na nasilje i nepravdu prema ljudima, ma koji oni bili, prema narodu i zemlji – dodao je Kavazović. 

Pozvao je vjernike da čuvaju stare i provjerene prijatelje, saslušaju i poslušaju ono što im govore, ako je to u interesu svih nas, naroda i domovine.

-Oni među nama kojima smo dali mandat da u naše ime govore, neka znaju, ova zemlja ne pripada ni nama ni njima. Ovo je zemlja naše djece i naših unuka, od kojih smo je posudili. Ne pristajte na geta i podjele, već na slobodu, jednakost i zajedništvo – istakao je Kavazavić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.