online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Centar za ekologiju: Očekuje se porast polena trava i korova u zraku

Rezultati praćenja polena alergenih biljaka, putem mjernih stanica (MS) Pofalići i MS Stari Grad, pokazali su da u zraku dominira polen trava i korova, dok je koncentracija polena drvenastih biljaka u opadanju. Ovo je, između ostalog, navedeno u izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić”.
“Važno je napomenuti da je tokom mjeseca jula koncentracija polena trava bila veća na području MS Pofalići, dok je na MS Stari Grad konstatovana  veća koncentracija polena korova, nego na MS Pofalići.
Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” naglašavaju da polen invazivne i visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) tokom mjeseca jula nije konstatovan na pripremljenim trajnim preparatima.
U narednom periodu se očekuje porast polena trava i korova u zraku. U tom pogledu se osobama koje pate od alergija preporučuje da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visoko planinskih ekosistema.
Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia