online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Centar Safet Zajko: Otvorena izložba o liku i djelu Meše Selimovića

Meša Selimović jedno je od najvećih imena bh. književnosti. U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko, otvorena je izložba o liku i djelu, te nepoznatim činjenicama vezanim za njegov život i stvaralaštvo.

Naziv izložbe je „Umjetnička riječ kroz poziv“, a postavljena je kroz projekat “Ime moje škole“, koji zajednički realizuju OŠ „Meša Selimović“, Bošnjački institut i Opština Novi Grad. Cilj je predstaviti lik i djelo ovog književnika čija djela su i danas obavezna literatura ne samo u našim, nego i u školama širom svijeta.

-Brojna njegova djela na samom početku nisu dobila nikakvu pažnju. Tek ‘66 godine prepoznat je njegov “Derviš i smrt” i već tada su ga počeli prevoditi na strane jezike. Pred kraj života on počinje da dobija na značaju – kazala je Emina Čengić-Bunjo, historičarka.

Djela Meše Selimovića prevedena su na više od 40 jezika svijeta. Bio je velika inspiracija dramskim umjetnicima,a posebno slikaru Ismetu Mujezinoviću koji ga je portretisao u različitim likovnim tehnikama. Paneli sa crticama iz života Meše Selimovića, nakon izložbe bit će poklonjeni školi koja nosi njegovo ime.

-Deset panela koji se mogu vidjeti na ovj izložbi otkriće našim posjetiteljima još mnogo toga. Ne bih detaljisala šta sve piše na panelima nego pozivam građane da nam se pridruže narednih 10 dana, u periodu od 10 do 20 sati i vide ono što je Bošnjački institut pripremio u saradnji s Opštinom Novi Grad – istakla je Samra Omerbašić-Jusić, viši stručni saradnik za kulturu i umjetnost Centra Safet Zajko.

Mehmed Meša Selimović, umro je 1982. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, pored Skendera Kulenovića i Miloša Crnjanskog. 2001. godine utemeljena je nagrada “Meša Selimović” koja se dodjeljuje za najbolji roman s područja BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Riječ je o jednoj od najprestižnijih književnih nagrada u regiji.

TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia