SarajevoVijesti

Čengić: Uvesti moratorij na otplatu kredita tokom porodiljskog odsustva

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić uputio je zastupničku inicijativu kojom od Vlade Federacije BiH traži da putem Union banke d.d., koja je u vlasništvu građana FBiH, bude omogućen program moratorija na kredite za vrijeme porodiljskog odsustva, saopćeno je.

Također je Čengić uputio pismo Udruženju banaka BiH s istim prijedlogom da i privatne komercijalne banke uvedu ovaj proizvod.

Ističe da za provođenje ove inicijative nije potrebna izmjena zakona ili podrzakonskih akata, već je dovoljna volja Vlade FBiH, kao i da Union banka d.d. uvrsti to u svoj katalog proizvoda.

– Svjedoci smo da je u posljednje tri godine u BiH 34.169 manje rođenih od broja umrlih osoba. Svaka pomoć mladim bračnim parovima je dobrodošla, a ova mjera koja se može realizirati putem državne banke, ali i privatnih banaka, barem malo može olakšati majkama porodiljsko odsustvo – ističe Čengić.

Naglašava da je svjestan problema porodiljskih naknada – neujednačenosti između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, razlika po mjestu stanovanja i slično.

Zbog toga će Čengić, kako je naveo, u Parlamentu FBiH glasati za svaki akt koji poboljšava ovu oblast i očekuje da će ove godine biti usvojeni zakoni na koje se čeka iz Vlade FBiH. Čengić navodi također da je bivši ministar Malik Garibija u Kantonu Sarajevo povećao 2019. godine ove naknade nakon 11 godina, što, po Čengićevim riječima, govori o principima SDP-a u vezi s ovim pitanjem.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.