online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čelnici CIK-a BiH i ODIHR-a o unapređenju izbornog procesa u BiH

U okviru posjete Bosni i Hercegovini direktor OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR-a) Matteo Mecacci sa saradnicima Peterom Mossopom i Alexeyem Gromovim danas se u sjedištu Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) u Sarajevu sastao s predsjednikom i članovima ove komisije. 

Teme sastanka su bile fokusirane na mandat ODIHR-a u Bosni i Hercegovini u oblasti izbora, ljudskih prava i vladavine zakona.

Iz ODIHR-a je iskazana snažna podrška CIK-u BiH i spremnost za pružanje stručne pomoći institucijama u BiH kako bi došlo do unapređenja izbornog procesa u BiH.

Također, istaknuta je nužnost što brže implementacije relevantnih preporuka ODIHR-a kako bi se osiguralo da se izbori u Bosni i Hercegovini provode u skladu sa evropskim standardima.

Na sastanku je najavljeno i prisustvo ODIHR-ove misije procjene potreba pred održavanje Općih izbora 2022. godine u BiH. 

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima koje provodi CIK BiH radi jačanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te doprinosu CIK-a reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

Predstavljena je i Inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koju je CIKBiH dostavio Parlamentarnoj skupštini  BiH 16.09.2021. godine, te dosadašnje aktivnosti CIK-a na donošenju podzakonskih akata kojima se regulišu pojedini segmenti izbornog procesa u BiH i kojim se realiziraju preporuke ODIHR-a, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia