online slots game malaysia
KulturaVijesti

BZK ‘Preporod’ obillježio Dan maternjeg jezika

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” obilježavajući “Dan Preporoda”, na dan osnivanja “Gajreta”, pripremila je raznolik program a u okviru tih aktivnosti danas je upriličen prigodan program posvećen Međunarodnom danu maternjeg jezika, 21. februaru.

Tim povodom u Bosanskom kulturnom centru predstavljen je program posvećen maternjem jeziku, u ovom slučaju bosanskom – predavanje Dževada Jahića o temi “Naš maternji jezik i njegova bosanska postojbina” te izložbu “Bošnjačka književnost u 100 knjiga”.

Predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić istaknuo je važnost bosanskog jezika koji je i kroz bošnjačku književnost važan aspekt djelovanja i rada BZK “Preporod”.

On je podsjetio da je u toku rad na novom pravopisu Bosanskog jezika, te da se predavanjem jednog ad autora Dževada Jahića želi skrenuti pažnja na maternji jezik, potaknuti jedan kreativniji, obzirniji odnos prema jeziku kao sredstvu javnoga komuniciranja ali isto tako i prema jeziku kao mediju književnog stvaranja.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je da voljeti svoj maternji jezik, govoriti ga, služiti se njim u suštini ne znači ugrožavati drugoga.

– Što prije spoznamo to svi u BiH to će biti mjera da nam svima bude dobro – kazala je Hota -Muminović.

Ona je ocijenila da je maternji jezik onaj jezik što u nas usade majke, to je prvi jezik koji čujemo, koji prepoznajemo, na koji reagujemo…

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia