online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Bogatim programima njegovati kulturu sjećanja i solidarisati se s gradovima Ukrajine

– Obilježavajući 30 godina od početka opsade Sarajeva, Skupština i Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa kantonalnim institucijama kulture, priredili su raznovrstan program s ciljem njegovanja kulture sjećanja, ali i kao simboličnu podršku ukrajnskim gradovima.

Na pres-konfernciji na kojoj je govoreno o programu obratili su se premijer KS Edin Forto,  ministar kulture i sporta KS Samir Avdić,  direktor NPS-a Dino Mustafić, direktor Bosanskog kulturnog centra KS Jasmin Duraković i  direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Forto je ovom prilikom kazao da su onima koji su bili u ratu oživjele ratne frustracije zadnjih mjesci.

-Kad pokušavam da shvatim kako je danas ljudima u opkoljenim gradovima na istoku Evrope i do koje mjere se mi možeme staviti u njihov položaj, opkoljeni, sravnjeni sa zemljim, bez struje , bez vode, bez osnovnih namirnica i bez stvarne pomoći i nade kad će se završiti, upravo zato je 30 godina od početka opsade Sarajeva nešto što je aktuelnije nego ikad. Ne zato što je 30 godina već zato što se moramo vratiti u taj period, moramo pokušati ispričati šta se desilo, kako smo se osjećali – kazao je Forto, dodavši da fašizam ne spava i ako mi  zaspimo on će opet doći.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić istaknuo je značaj njegovanja kulture sjećanja,kazavši da su dešavanja u Ukrajini svojevrstan deja vu. Avdić je istaknuo da ono što se desilo u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i na prostorima bivše Jugoslavije ne smijemo nikad zaboraviti, kao što moramo imati u vidu da se zlo može desiti u svakom trenutku, svakom vremenu.

Dino Mustafić podsjetio je da je Sarajevo grad koji se branio intezivnim umjetničkim životom.

On je rekao da će se Narodno pozorište zajedno sa drugim kulturnim institucijama pruključiti s jednim multuimedijalnim programom nazvanim “Opsada Sarajeva – Dani sjećanja 1992-2022” koji će trajati od 4. do 9. aprila.

– April je poseban za nas Sarajlije to je jedan pa skoro metafizički mjesec u kojem se datumi 4., 5., 6. april vežu za blisku i daleku prošlost ovog grada. Na dan 6. aprila 1941 je bombardovano Sarajevo , tog istog dana je četiri godine kasnije oslobođeno Sarajevo, da bi petoga na šesti april u noći pokrenuta bila najduža opsada u modernoj istoriji koja je trajala 1.425 dana – kazao je Mustafić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia