Bosna i HercegovinaVijesti

Blokiran račun BHRT-a, radnici najavili protest

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u sutra će održati protest upozorenja unutar postorija zgrade RTV.

Povod za protest je blokada računa BHRT-a čime je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica, naglašeno je u saopćenju Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

“Nije blokiran račun RTRS-a koji je BHRT-u dužan više od 54 miliona KM po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj, za što postoje vjerodostojne isprave. Taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a, a gledateljima omogući kvalitetniji program. Ovo nije prvi put, a bojimo se ni posljednji put da se na ovakav način onemogućava egzistencija radnika BHRT-a.” – dodaju iz Sindikata.

Ugrožena je uloga Javnog servisa, poručili su. –

“Zbog nikada završenog postupka digitalizacije koji vodi Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH na čijem računu su odobrena i obezbjeđena sredstva za digitalizaciju u iznosu od 34 miliona KM, došli smo u situaciju da odlukama RAK-a BiH gasimo glavne TV predajnike za reemitovanje signala BHT i FTV (Relejna stanica Vlašić – veći dio BiH direktno, Sarajevo – Hum, Mostar – Fortica, Tuzla – Ilinčica, Srebrenik – Lipik itd.) kao i još preko 140 TV repetitora koji se direktno ili indirektno napajaju prijemnim signalom sa pomenutih lokacija.”

“Od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostaće bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV. BHRT time polako gubi epitet Javnog Servisa jer više nećemo biti u mogućnosti da signalom pokrijemo 95 % teritorije BiH što smo po zakonu obavezni, a sami uposlenici koji rade na tim stanicama su opravdano zabrinuti za svoja radna mjesta.”

Usložnjenoj situaciji doprinosi i činjenica da je osnovica plate u BHRT-u 234,75 KM i da ima znatan broj  uposlenika čija je mjesečna plaća 406 KM. BHRT u pojedinim pogonima koristi opremu staru i po 45 ili čak 50 godina, koja je dotrajala i hitno se mora mijenjati jer otkazuje I rizična je po radne procese I zdravlje uposlenika, rečeno je iz Sindikata.

Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u pozivaju sve odgovorne za ovakvo stanje da HITNO reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava. Pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni I Hercegovini da urade sve što je u njihovoj moći kako bi domaće vlasti konačno počele rad na pitanju stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH, što je i jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u EU. Zahtjevaju od Menadžmenta da ozbiljnije pristupi sistematizaciji radnih mjesta, usklađivanju plaća i konačnom potpisivanju Kolektivnog ugovora.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.