Bosna i HercegovinaVijesti

BiH usvojila LGBTI akcioni plan koji je izrađen uz podršku Evropske unije

 Vijeće ministara BiH je prošle sedmice usvojilo LGBTI akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu 2021-2024, sa ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba u zemlji.  To je prvi Akcioni plan ove vrste u Bosni i Hercegovini, a razvijen je uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope.

Plan uključuje tri strateška cilja – osigurati postojanje efikasnih mehanizama zaštite od diskriminacije i zločina iz mržnje za LGBTI osobe, zatim osigurati jednaka prava LGBTI osobama u svim oblastima javnog i privatnog života, te borba protiv predrasuda i stereotipa prema LGBTI osobama.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova je izrazila zadovoljstvo što su doprinijeli izradi Akcionog plana.

– Od vitalnog je značaja zaštititi ljudska prava svih članova i članica društva, uključujući LGBTI osobe, promovisati toleranciju i boriti se protiv diskriminacije. Vjerujemo da će Akcioni plan pomoći u ostvarenju ovog cilja i da će doprinijeti implementaciji ranijih preporuka tijela Vijeća Evrope, te izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava – dodala je Urumova. 

Posljednji izvještaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) za Bosnu i Hercegovinu i Mišljenje EU o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo, istakao je potrebu da se osigura konzistentan strateški okvir o ljudskim pravima koji, između ostalog, uključuje usvajanje strateškog okvira za zaštitu LGBTI osoba, zasnovanog na relevantnim evropskim standardima, posebno onim proizašlim iz člana 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.