online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

BiH spremna za proces tranzicije upravljanja migracijama na domaće vlasti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić razgovarali su u utorak u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o planu tranzicije upravljanja migracijama na domaće vlasti, javlja Anadolu.

Nešić je izjavio da su tokom sastanka konstatovali da BiH poštuje svoje obaveze, da je dio kolektivne bezbjednosti EU, da policijske agencije te države sarađuju s policijama iz regiona, ali i EU.

Migrantska kriza nije problem BiH, nego cijele EU. BiH je na neki način kolateralna šteta migrantske krize, jer migranti žele u EU. BiH ne želi da bude neko ko će se baviti time da se to ne dešava. BiH želi biti dio evropske kolektivne bezbjednosti”, rekao je Nešić.

Dodao je da je cilj BiH članstvo u Evropskoj uniji, ali da je “strpljenje BiH po pitanju EU pri kraju”.

Hurtić je dodao je da je da ministarstvo planiralo tražiti 500.000 KM budžetskih sredstava za humanitarnu pomoć migrantima koji dolaze u BiH.

“Svi smo spremni da pokušamo povećati budžet za rješavanje migranntske krize. Druga stvar, a o čemu se malo razgovara je dolazak legalnih migranata u BiH. Naši poslodavci imaju velike problem. O tome se ne priča. Imamo oko 4.000 dozvola za ljude koji dolaze u BiH da rade iz inostranstva, Indije, Nepala, Pakistana ili neke druge zemlje. Ovdje rade kod poslodavaca neko vrijeme i onda se tokom noći pokupe preko Save ili Izačića. To je gorući problem za naše poslodavce. Poslodavci nisu krivi. Poštuju zakone BiH, dovode ljude, ali BiH treba da potpiše sporazum s državama koji dovode ljude da ovdje rade”, rekao je Hurtić.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler izjavio je da su u prethodnim godinama ostvareni značajni iskoraci u upravljanju migracijama.

“Razgovarali smo o temi tranzicije proces upravljanja migracijama, koji je trenutno najvećim dijelom u rukama međunarodnih partnera, i njegovim prelaskom u ruke domaćh vlasti. Najbolji primjer toga da govorimo o istinskim iskoracima su prihvatni centri u BiH. Pogledajte kako oni izgledaju na području Sarajeva, Mostaru, Unsko-sanskom kantonu. Govorimo o vrhunskim, najmoderijim kapacitetima koji nude usluge zdravstvene zaštite, psihosocijalne pomoći. Možemo biti ponosni na to”, rekao je Sattler.

Podsjetio je da je predsjednica EK Ursula von der Leyen, spomenula potrebu za daljom koordinacijom sa zemljama Zapadnog Balkana na spječavanju iregularnih tokova.

“ Svjedočimo svojevrsnom napretku. Rezultat je to jednim dijelom i promijenjenih geopolitičkih prilika, novih okolnosti, novog zamaha. Bosna i Hercegovina je prošle godine dobila kandidatski status, a već danas se razgovara o mogućnostima pristupnih pregovora s BiH”, rekao je Sattler.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia