online slots game malaysia
BiznisBosna i Hercegovina

Bičakčić: Potrebna ozbiljna cjenovna reforma u elektroenergetskom sistemu BiH

Energetska kriza koja je na snazi ne samo u Evropi nego i šire, svakim danom je sve izraženija, a potrošače, prema najavama stručnjaka u narednom periodu očekuju dodatna poskupljenja, uključujući i energente. Stanje na tržištu odražava se i na zemlje Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Energetsku situaciju u Evropi karakteriše embargo koji je Evropa donijela za rusku naftu i ruski gas. Taj je embargo prouzrokovao ogromnu nestašicu električne energije i povećanu potražnju za električnom energijom“, kazao je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sisteme (CIGRE).

Sarajevo, BiH – 22. oktobar 2022: Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sisteme (CIGRE). ( Denis Zuberi – Anadolu Agency )

Kazao je kako s obzirom na to da je električna energija zamjenska energija za ove koje nedostaju, to je dovelo i do eksplozije cijena na tržištima, što je dovelo do značajnog poskupljenja električne energije.

Istakao je kako istovremeno, ona stalno bilježi svoj rast u svijetu zbog elektromobilnosti i velikog broja elektromotora koji se priključuju u elektroenergetski sistem.

Ova kriza preljeva se na Bosnu i Hercegovinu. BiH je bila i ostala aktivni izvoznik električne energije, a stopostotni uvoznik gasa i nafte. Kao aktivni izvoznik električne energije vrlo smo interesantni na jugoistoku Balkana jer smo mi jedini u toj mogućnosti. Nadolazak zimskog perioda i prošireno korištenje električne energije za grijanje dovest će BiH u situaciju da ovaj izvoz smanjuje pa nekad u određenom momentu i prestane jer je domaća potrošnja proširila svoj konzum u značajnoj mjeri“, kazao je Bičakčić.

Smatra kako je to ekonomski problem za Bosnu i Hercegovinu jer se u izvozu zarađuju značajna sredstva koja kasnije ”pomažu da se rekonstruiraju rudnici iz kojih dolazi ugalj za proizvodnju električne energije“.

Podijelio je i podatak da Bosna i Hercegovina ima 4.300 megavata instaliranih kapaciteta, 2.000 megavata je hidro, a 2.300 megavata su termoelektrane na ugalj.

Prema njegovim riječima, otprilike oko 60 posto proizvodnje je iz uglja, a oko 40 posto iz vode. Postoji nekoliko vjetroelektrana i sunčanih elektrana, ali to je otprilike dva ili tri posto.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia