online slots game malaysia
SarajevoVijesti

BH novinari: Miješanje zastupnika Skupštine KS u uređivačku politiku TVSA je nedopustivo!

– Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zbog rasprave o radu Televizije Sarajevo (TVSA) i nedopustivog miješanja u uređivačku politiku tog javnog servisa, rečeno je u saopćenju Udruženja/udruge BH novinari kojeg prenosimo u cjelosti.

-Umjesto da diskutuju o Izvještaju o poslovanju Javnog preduzeća Televizija Kantona Sarajevo za 2020. godinu, što je bila jedna od tačaka dnevnog reda jučerašnje sjednice Skupštine KS, pojedini zastupnici su tokom višesatne rasprave bez imalo zadrške komentarisali programske sadržaje i uređivačku politiku TVSA. U okviru neprimjerene diskusije problematizirali su zastupljenost političara iz određenih stranaka u „prime time“ terminima, treba li TVSA imati više zabavnih ili političkih sadržaja, te anonimno pismo koje su, navodno, predstavnicima Vlade KS i skupštinskim zastupnicima uputili  uposlenici nezadovoljni radom menadžmenta. 

Jučerašnja dešavanja na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, nažalost, predstavljaju nastavak višegodišnje prakse predstavnika vlasti i opozicije u ovom kantonu da otvoreno vrše politički utjecaj na rad ovog javnog servisa, te postavljaju i smjenjuju direktore „po potrebi“ ili podobnosti, pri tome u potpunosti zanemarujući stručnost, profesionalnost i iskustvo rada u medijima.

Upravni odbor BH novinara skreće pažnju zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo da miješanje u uređivanje i kreiranje programskih sadržaja bilo kojeg medija, pa tako i TVSA, predstavlja grubo kršenje slobode medija i narušavanje uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije javnih medija, koji se finansiraju javnim novcem i čija je misija rad u interesu svih građana. Političke ucjene i pritisci kojima se javni lokalni mediji, nastoje držati pod kontrolom moraju konačno prestati u zajedničkom interesu stvaranja i osnaživanja nezavisnih, profesionalnih medija sa kvalitetnim programskim sadržajima, kojima će rukovoditi kompetentne osobe od znanja i struke, a ne stranački podobni kadrovi.

S obzirom da su zastupnici Skupštine KS u žustroj raspravi iskazali visok nivo zabrinutosti i osviještenosti prema radu Televizije Sarajevo, predlažemo im da rad ovog javnog servisa podrže na efikasniji i primjereniji način: povećanjem plaća za 120 uposlenika koje, kako je navela direktorica TVSA Duška Jurišić, nisu rasle u posljednjih deset godina. Vjerujemo da bi takva odluka značajno doprinijela zaštiti profesionalnog dostojanstva i integriteta, te motivirala novinare, snimatelje i sve druge uposlenike TVSA da novinarske zadatke obavljaju sa još većom predanošću i na zadovoljstvo svih gledalaca, uključujući i zastupnike kantonalne Skupštine. Svaki drugačiji pokušaj utjecaja na rad Televizije Sarajevo ne može biti tolerisan u državi koja garantuje slobodan i siguran rad novinara/ki i medija, poručuju na kraju saopćenja iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia