online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

BH novinari: Kreirati dugoročnu strategiju radi razvoja medijske pismenosti

Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini imaju ograničena znanja i kapacitete za promociju medijske pismenosti, kao i za edukaciju građana o tome kako prepoznati manipulaciju informacijama, političku cenzuru i lažne vijesti. 

To je rezultat istraživanja provedenog o temi nivoa medijske pismenosti i kapaciteta civilnog društva u zagovaranju medijskih sloboda u BiH, u organizaciji Udruženja BH novinari, koje je prezentirano u Sarajevu putem Zoom platforme.

Sudjelovalo je 30  aktivista civilnog društva, novinara i predstavnika medijskih i međunarodnih organizacija, a glavni istraživač mr. Borislav Vukojević rekao je da su istraživanjem bile obuhvaćene ukupno 64 organizacije (kroz dva kruga istraživanja) iz cijele BiH koje se primarno bave građanskim aktivizmom, demokratijom i ljudskim pravima, ali i društvenim pitanjima.

– Više od pedeset posto zaposlenih u NVO prošli su kroz obuke medijske pismenosti, što je ohrabrujući rezultat. Na pitanje šta smatraju da je najveća prepreka za unaprjeđenje medijske pismenosti unutar organizacije, najčešći odgovor bio je nedostatak vremena, opreme  i nedostatak novčanih sredstava. Često se dešava da se zanemaruje vrijednost medijske pismenosti, a novčana sredstva su preduslov da bi obuka bila kvalitetna – naveo je Vukojević.

Kako je istakao, više od 93 posto organizacija ohrabruje svoje zaposlene u upotrebljavanju digitalne tehologije. Također, iz ugla samih organizacija, dvije trećine zaposlenih treba dodatne obuke iz medijske pismenosti, a samo ih oko 17 posto nije adekvatno obučeno.

– U drugom krugu istraživanja, veliki je porast organizovanja obuka iz medijske pismenosti. Za razliku od prošle godine kad je bio veliki broj organizacija koje nisu završile nikakvu obuku, ove godine je svaka od organizacija imala bar jednu vrstu eduakcije – naglašava Vukojević.

Dodaje da je istraživanjem utvrđeno i da je većina nevladinih organizacija imala priliku da se informira o fenomenu lažnih vijesti, te da je više od 50 posto organizacija reagovalo na kršenje medijskih sloboda.

– Njih 62 posto smatra da je BiH država sa potpuno zanemarenim medijskim slobodama, a lažne vijesti najčešće se sakrivaju manipulisanjem izvora i sakrivanjem identiteta – ističe Vukojević.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vuk Vučetić smatra da je medijska pismenost važna za društvo i da je ovo istraživanje pokazalo da nevladin sektor prepoznaje medijsku pismenost kao važnu temu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia