online slots game malaysia
SvijetVijesti

Bez dogovora lidera EU-a o ograničenju cijene gasa, najavljen nastavak razmatranja

Lideri Evropske unije nisu uspjeli postići dogovor o postavljanju gornje granice cijene prirodnog gasa nakon debate koja je završena u ranim jutarnjim satima u petak, ali su odlučili da sprovedu studije da bi utvrdili moguće posljedice utvrđivanja maksimalne cijene, javlja Anadolija.

“Sada imamo veoma dobru i čvrstu mapu puta da nastavimo da radimo na temi cijena energije. Lideri su dali strateške smjernice koje smo željeli za prijedlog koji smo stavili na sto u utorak”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen novinarima na kraju prvog dana samita lidera EU-a u Briselu.

Ograničenje cijene uvoznog prirodnog gasa traži 15 članica EU-a, među kojima su Francuska, Italija, Španija i Belgija, ali Njemačka, Holandija, Danska i druge zemlje ne podržavaju ovu ideju.

Zemlje koje se protive ograničenju cijena smatraju da bi to ugrozilo sigurnost snabdijevanja energijom, posebno u zimskim mjesecima.

“Ministri energetike EU-a će se okupiti 25. oktobra kako bi razgovarali o mjerama i ograničenju cijena”, rekla je Leyen.

Novi mehanizam na tržištu gasa

Prema njenim riječima, Komisija će uspostaviti mehanizam za korekciju tržišta da bi ograničila prekomjerna povećanja cijena gasa, a radiće sa ministrima energetike na pripremi zakonskog prijedloga za aktiviranje ovog mehanizma.

“Lideri su razgovarali i o potencijalnom mehanizamu za ograničavanje uticaja visokih cijena gasa na cijenu električne energije”, dodala je Ursula von der Leyen.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da su lideri postigli dogovor o paketu mjera u energetici, što je važan korak.

– Završna deklaracija –

“Evropska unija će ostati ujedinjena da bi zaštitila svoje građane i preduzeća i preduzela hitne mjere protiv ruske upotrebe energije kao oružja”, navela je Evropska komisija u završnoj deklaraciji koja je djelimično objavljena nakon sastanka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia