online slots game malaysia
Sarajevo

Besplatni proizvodi za menstrualnu higijenu učenicama srednjih škola u KS

Učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo imat će besplatan pristup higijenskim ulošcima i tačnim informacijama o menstrualnom zdravlju. Danas su u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu premijer KS Edin Fort , ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predstavnik UNFPA Bosnia and Herzegovina u BiH John Kennedy Mosoti najavili početak podjele higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola Kantona Sarajevo.

“UNFPA je agencija Ujedinjenih naroda za seksualno i reproduktivno zdravlje i posvećena je osiguravanju zadovoljenja potreba mladih i poštovanja njihovih ljudskih prava. Menstruacija je suštinski povezana sa ljudskim pravima – kada djevojke ne mogu imati siguran pristup proizvodima za menstrualnu higijenu, nisu u stanju adekvatno upravljati svojom menstruacijom i to može stvoriti prepreke u obrazovanju.

Stoga nam je drago da imamo partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo, kompanijom Violeta d.o.o. i drugim privatnim kompanijama da pomognu u smanjenju socio-ekonomskih izazova u vezi sa menstruacijom sa kojima se djevojke i žene svakodnevno suočavaju.

Zajednički radimo na poboljšanju menstrualnog zdravlja i borbi protiv stigme u periodu i mi u UNFPA se nadamo da će se ovaj program proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH.

Premijer Forto je naveo kako danas s ponosom svi možemo reći da je Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa svojim partnerima u kampanji, i zvanično ispunila obećanje koje je dao 8. marta ove godine, a to je pristup besplatnim higijenskim ulošcima za sve djevojčice u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Ovaj projekt će se odvijati tokom cijele školske 2022/2023. godine u Kantonu Sarajevo, s namjerom da se nastave i u godinama koje dolaze.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia