online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Bešlić: Sindikat za sutra najavio štrajk upozorenja u srednjim školama KS

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zatražio je od nosilaca vlasti u tom kantonu potpisivanje novog kolektivnog ugovora te u protivnom najavio štrajk upozorenja u svim srednjim školama Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić pojasnio je na konferenciji za novinare da je kolektivni ugovor za oblast srednjeg obrazovanja istekao 30. septembra, a u skladu sa Zakonom o radu sva prava teku još tri mjeseca od tog datuma odnosno do 31. decembra ove godine.

– Sva prava u potpisanom kolektivnom ugovoru teku još tri mjeseca. Znači od 31. decembra više ga nemamo, ne znamo po čemu ćemo isplačivati platu i sve ostalo. To nećemo dozvoliti. Imali smo tri mjeseca prije da pregovaramo, tri poslije. Ostalo je još četrdesetak dana da se taj posao završi. S kim ćemo taj posao završiti, ne znamo – naglasio je. Dodaje da taj sindikat ima oko 3.500 članova te žele samo zaštititi prava nastavnika.

Po njegovim riječima, štrajk upozorenja je skretanje pažnje javnosti na prosvjetne radnike i njihove probleme te dodaje da ako oni nisu zadovoljni ne mogu to biti niti učenici.

Bešlić ističe da je njihov prvobitan zahtjev bio povećanja plate za oko 60 KM, ali da taj zahtjev nije fiksan i o tome se može razgovarati. Od Vlade KS traži da Sindikat prihvate kao ravnopravnog partnera u pregovorima i ‘ponude alternativne koeficijente koje mi možemo prihvatiti’.

Kako je najavljeno štrajk upozorenja bit će održan u četvrtak 12. novembra u periodu od 12 do 14 sati i trajati do ispunjenja uvjeta u svim srednjim školama KS, osim u specijalnim školama jer je tamo obuhvaćena i terapija za učenike.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia