online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Bešlić: Plan upisa u srednje škole nije prošao zakonsku proceduru

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo uputio je pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u kojem traži stavljanje van snage Odluke koja se odnosi na Plan upisa u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo za školsku 2020./2021. godinu. 

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić kazao je danas na pres konferenciji da Prijedlog Ministarstva za Plan upisa nije prošao proceduru predviđenu zakonskim propisima. 

Navodi da je Sindikat 7. maja ove godine poslao dopis Ministarstvu, u kojem traži da otvore pregovore o potpisivanju Sporazuma o broju učenika u odjeljenju. 

– Naš prijedlog je bio da, uzimajući sve aspekte rada, u srednjim školama po odjeljenju imamo 22 učenika. O našem prijedlogu Ministarstvo je odgovorilo da ono stoji na stanovištu da u odjeljenju treba da budu 24 učenika. Odgovor koji smo dobili niti jednim argumentom nije pobio naše zahtjeve – kazao je Bašlić. 

Navodi da je Sindikatu važno pitanje broja učenika u razredu “iz prostog razloga jer veći broj učenika otežava rad nastavnika”.

– Smanjenjem broja učenika povećao bi se plan upisa za 15 odjeljenja, ali će se i matematički  povećati broj zaposlenih za 22 radnika. Međutim, do stvarnog zaposlenja neće doći jer smo u obavezi izvršiti preraspodjelu nastavnika na nastavne časove – izjavio je Bešlić.  

Dalje navodi da je u osnovnom obrazovanju propisamo da u razredu budu 22 učenika, iako je teže raditi sa adolescentima, jer su analize pokazale da najviše odgojnih problema ima u srednjem obrazovanju.  

Po njihovim riječim, došlo je do nepoštivanja zakona o radu, kolektivnog ugovora i zakon o obrzovanju. Također, nije ispoštovana ni kvota učenika koji se mogu upisati, a na taj način je stvorena norma koja se ne može svladati i onda dolazi do tehnološkog viška.

– Sindikat neće pristati na očitu diskriminaciju koju provodi Ministarstvo prema radnicima u ustanovama srednjeg obrazovanja. U proteklom periodu povećane su plaće u osnovnom obrazovanju za određene kategorije radnika za šta je povučeno oko dva miliona KM – kazao je Bešlić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia