online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Beganović: Vjerujemo da je trenutni ‘peak’ epidemije u opadanju

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal  Beganović, na današnjoj pres-konferenciji tog štaba, kazao je da je izolatorij u Studenskom centru Bjalave spreman da primi prve pacijente  zaražene koronavirusom.

– Tehnički su zadovoljeni svi potrebni uvjeti. U tehničkom smislu to je jedan dobar prostor, adekvatan da uskoro primi i prve pacijente. U funkciji će biti kada se donesu sve neophodne odluke vrezane za njegove funkcionisanje – kazao je Beganović.  

Navodi da je zamišljeno da  izolatorij ima do 100 mjesta, te da je podijeljen  u pet odjela sa po 20 pacijenata. Timovi će biti angažovani  kada budu donesene nephodne odluke. 

– Definisali smo put pacijenta od izolatorija na Bjelavama i Covid bolnice Podhrastovi. Pacijenti  će se  prebacivati u zavisnosti  od njihove kliničke slike. Zbog toga smo izabrali lokaciju izolatorija, koji je od Covid bolnice udaljen par minuta – kazao je Beganović.

Član kriznog štaba smatra da zdravstveni sistem u KS nije zakazao i da je odgovorio svim izazovima. 

Na pitanje o “reprodukcijskom broju” Beganović je pojasnio da se radi o broju koji govori o tome koliko će trenutni broj zaražanih zaraziti u narednom ciklusu novi broj. 

– Po izveštaju kojim raspolažemo u Kriznom štabu trenutni  “reprodukcijski broj” je ispod jedan, što znači da trenutno, postoji blago poboljšanje, tako da očekujemo da je trenutni ‘peak’ epidemije virusa u opadanju – naglasio je Beganović.  

Pacijentima koji posumnjaju da su zaražani Covidom-19,  Beganovića je poručio da se obrate u Dom zdravlja KS ili nakon 20 sati u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, na poznate brojeve domova zdravlja, te lokacija Covid ambulanti i Covid centara. 

Na pitanja zašto se čeka na rezultate testova i do pet, šet dana, Baganović je odgovorio da  laboratoriji nisu u nadležnosti KS i Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva KS, te da je to pitanje za  Federalno minstarstvo zdravstva i ustanove pod čijim su okriljem laboratoriji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia