online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Beganović: U KS 141 pozitivan test na koronavirus

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović kazao je na redovnoj pres-konferenciji kako je u protekla 24 sata obrađeno 705 testova, čiji su uzorci su prikupljeni od 19. do 22. decembra ove godine.

“Pozitivnih testova bilo je 141. Istovremeno je 178 pacijenata oporavljeno od Covid-infekcije, što je broj koji i dalje predstavlja pozitivni trend većeg broja oporavljenih od broja zaraženih. Nažalost, četiri osobe su preminule u posljednja 24 sata”, naglasio je Beganović.

Do danas je prijavljeno ukupno 358 smrtnih slučajeva od Covid-oboljenja, odnosno infekcije koronavirusom. Rekao je i kako je na bolničkom liječenju 210 osoba, od toga na KCUS-u 154, a u Općoj bolnici 56 pacijenata.

“Na respiratorima u KCUS-u je šest pacijenata, a na neinvazivnoj ventilaciji njih 18. Otpuštena su 22 pacijenta s ovog bolničkog liječenja”, naglasio je.

Što se tiče kumulativnih podataka, od 30. januara do 22. decembra ove godine ukupno je PCR metodom registrovano 23.497 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 21.401 oporavljen od zaraznog oboljenja Covid-19. U periodu od 09. do 23. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 1.841 samoizolacija.

Beganović je posebno podsjetio na kretanje epidemije poredeći današnje podatke s podacima od prije mjesec dana, kada je broj novozaraženih bio 280 osoba naspram današnjeg 141, a broj aktivnih slučajeva u KS tada je bio 4.792 naspram današnjih 1.738 trenutno aktivnih slučajeva.

Ovoga jutra Beganović je komentirao i jučerašnju odluku Ustanog suda Bosne i Hercegovine vezanu za nošenje maski.

“Odluka je donesena, mi je još uvijek nemamo u pisanom opravku, samo su mediji o njoj izvjestili o čemu se konkretno radi. Podsjećam da je obaveza nošenja maski u KS propisana u dvije naredbe, prva je naredba Kriznog štaba MZ KS, koja je donesena 20. oktobra i u primjeni je od 15. oktobra do 31. decembra ove godine. A druga je Naredba Federalnog kriznog štaba od 17. decembra ove godine, koja obavezuje građane na teritoriji Federacije da obavezno nose maske za zaštitu respiratornog sistema. Mi ćemo kada primimo odluku Ustavnog suda ispoštovati je u potpunosti, jer smo legalisti i provest ćemo je u dijelu u kojem ona bude obavezna za Krizni štab Ministarstva zdravstva KS”, podsjetio je i najavio Beganović. 

“U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici www.zzjzks.ba, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia