online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

BBI banka i Vlada KS osigurali 42,5 miliona KM za privrednike

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić potpisao je danas ugovor o poslovnoj saradnji sa predsjednikom Uprave BBI banke Amerom Bukvićem kojim je uspostavljena nova povoljna finansijska linija za privrednike s područja Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansijska sredstva po kamatnoj stopi od nula posto.

Za realizaciju Ugovora BBI banka je osigurala 42,5 miliona KM, dok je za subvenciju kamate Ministarstvo privrede KS osiguralo 1,64 miliona KM.

Halebić je istakao kako se Vlada Kantona Sarajevo opredijelila za dvije vrste mjera s ciljem ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

– Jednim dijelom implementirana su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda. Nastavak realizacije tih sredstava očekujemo naredne sedmice, jer je na dnevnom redu sjednice Skupštine tačka o izmjenama i dopune zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. To će omogućiti u potpunosti implementaciju preostalih sredstava MMF – obrazložio je Halebić.

Po njegovim riječima, u dosadašnjem periodu osiguran su sredstva za sufinansiranje 46.000 plata iz 11.300 malih i srednjih preduzeća kojima zbog pandemije umanjeni prihodi.

– Druga mjera se odnosi na razvoj privrede, odnosno omogućavanje sufinansiranja troškova poslovanja preduzećima koja se javljaju u oblasti obezbjeđivanja finansijskog kapitala koji je neophodan za njihovo poslovanje – objasnio je Halebić.

Dodao je kako u saradnji sa BBI bankom dopunjavaju podršku privrednim subjektima, jer se radi o potencijalno značajnom iznosu kreditnih sredstava, dok će sufinansiranje kamatnih stopa ići iz budžetskih sredstava.

BBI banka je pobijedila na tenderu koji je raspisala Vlada KS.

Bukvić je precizirao da ukupna vrijednost kreditne linije iznosi 42,5 KM, visina subvencionirane kamatne stope na kreditna sredstva iznosi 2,64 posto, grace period je osam mjeseci, rok za otplatu osam godina, dok je obrada kredita besplatna.

– Maksimalan iznos za finansiranje je milion KM – pojasnio je Bukvić, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia