online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Bakšić za TVSA: Moratorij na zapošljavanje nezakonit ?

Moratorij na zapošljavanje i dalje je na snazi nakon što jučer zastupnici na sjednici Skupštine nisu prihvatili prijedlog Vlade KS o stavljanju van snage ove zabrane.

Premijer KS obećao je da će u narednim danima pozvati zastupnike pozicije i opozicije te zajednički pokušati iznaći najbolje rješenje.

Zakonodavno-pravna komisija Skupštine KS jučer je na svojoj sjednici donijela mišljenje da su predloženi zaključci četvorke,  odnosno moratorij na zapošljavanje – neustavni i nezakoniti. Stručnjak ustavnog prava smatra kako su predlagači moratorija, bez obzira na dobru namjeru racionalizacije zapošljavanja u vremenu krize, ipak pojedinim zaključcima izašli iz zakonskih okvira.

-Ovdje se ne radi o povredi Ustava pošto nije ustavna materija, ali su zakoni koji regulišu državnu upravu narušeni i sa mjerama koje u krajnjoj liniji nisu svrsishodne naime tu se predlaže mjera zabrana internog premještaja, što je zakonska kategorija koja se ne može isključiti zaključkom, kazao je za TVSA prof. dr. Šukrija Bakšić, stručnjak za ustavno pravo.

Podsjetimo, sličan moratorij 25. februara ove godine predložila je zastupnica SDA Jasmina Biščević-Tokić. Upravo tada, na toj sjednici  zbog zabrane internog premještaja, izmjena pravilnika i sistematizacija pobunio se Elmedin Konaković,  zastupnik Naroda i pravde – stranke koja je jedan od predlagača važećeg moratorija –  dokumenta u kojem se upravo našla ta ista sporna tačka.

Klub zastupnika SDA još 28. septembra, kada su izglasani ovi zaključci, najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu Federacije. Međutim, danas nismo uspjeli saznati da li je ta procedura već u toku. Moratorij je na snazi u ovom obliku i premijer KS ističe da su već sada nastale određene pravne praznine.

Pogledajte kompletnu priču Berina Bevrnja Muratović

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia