online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Autoput Sarajevo – Beograd mogle bi graditi zajedno kompanije iz Turske i Rusije

Autoput Sarajevo – Beograd trebala bi graditi turska kompanija “Tasyapi Insaat” zajedno s ruskim kompanijama, navodi se u pismu Agencije za izvoz kredita i osiguranje investicija Rusije koje je upućeno državnom ministru saobraćaja i komunikacija Vojinu Mitroviću, a u koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine imala uvid.

Pismo poslano ministru krajem septembra 2021. odnosi se na zvaničnu ponudu EXIAR-a na mogućnost finansiranja dijela autoputa Sarajevo – Beograd u Bosni i Hercegovini koji se opisuje kao “projekat koji vodi ‘Tasyapi Insaat’ iz Republike Turske”, te koji će “provesti ‘Tasyapi Insaat’ zajedno s kompanijama iz Rusije”.

Imena ruskih kompanija koje bi trebale zajedno s kompanijom “Tasyapi Insaat” graditi autoput u dva pravca,  Sarajevo – Žepče – Tuzla – Bijeljina i Sarajevo – Pale – Višegrad – Vardište, ne navode se.

Vijeće ministara BiH u junu 2021. godine utvrdilo je prijedlog memoranduma o saradnji s kompanijom “Tasyapi Insaat”. Sličan dokument je turska kompanija potpisala sa Srbijom 2018. godine. Danas, “Tasyapi Insaat” je izvođač radova na dijelu dionice autoputa Sarajevo – Beograd u Vojvodini, uključujući i međudržavni most Rača-Sremska Rača.

Iako EXIAR u pismu spominje nositelje projekta gradnje autoputa, trasa u našoj zemlji još nije određena. Prema riječima ministra Mitrovića s kraja decembra 2021. godine, trasa autoputa na području Brčko distrikta još uvijek nije dogovorena, a kasni se i s definisanjem trase na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, finansiranje se u pismu opisuje kao kredit koji treba garantovati država Bosna i Hercegovina, a odluka o finansiranju bit će donesena, kako se navodi, “nakon opsežne analize rizika na osnovu informacija i dokumentacije vezanih za projekat”.

Ministar Mitrović je krajem decembra informisao bh. javnost da posao finansiranja autoputa Sarajevo – Beograd želi ruska državna agencija, uprskos ranijim najavama da će gradnju finansirati Republika Turska.

On je u martu 2021. godine govorio kako se bosanskohercegovačke vlasti nadaju povoljnom turskom kreditu koji bi dijelom ili u potpunosti finansirao gradnju. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom nedavne posjete Turskoj također je kazao kako se nada da će finansiranje gradnje autoputa biti osigurano povoljnim kreditom iz Republike Turske.

Bosna i Hercegovina i Turska potpisale su 16. marta 2021. godine sporazum o gradnji bh. dijela autoputa Sarajevo – Beograd. Svečanom potpisivanju prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Procijenjena vrijednost radova u bosanskohercegovačkom dijelu autoputa Sarajevo – Beograd je oko 5,5 milijardi konvertibilnih maraka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia