online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Analiza COVID-19 epidemiološke situacije u KS-u juni-juli: Raste broj oboljelih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji se redovno prikupljaju iz zdravstvenih ustanova, u Kantonu Sarajevo je od sredine mjeseca juna uočeno pogoršanje epidemiološke situacije vezane za COVID-19. Početni slučajevi su vezani i za importovane slučajeve iz susjednih država (Republika Srbija).
U periodu od 1. juna do 24. jula 2020. godine u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 1.726 slučajeva sa COVID-19. U prvoj sedmici mjeseca juna nije bilo aktivnih slučajeva COVID-19, uz 104 izliječena pacijenta. Porast broja novozaraženih je registrovan od 9. juna 2020. godine. U tom periodu većina slučajeva su vezani za importovane slučajeve. U narednom periodu je nastavljen trend rasta broja slučajeva, a najveći dnevni broj novozaraženih bio je 2. jula 2020. kada je potvrđeno 107 novozaraženih osoba. U mjesecu julu, prosječan broj novozaraženih je iznosio 57 osoba dnevno.

Uočava se tendencija porasta novozaraženih, uprkos jasno izdatim naredbama o pridržavanju i provođenju javno-zdravstvenih mjera, a to je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim prostorima gdje nije moguće držati distancu od dva metra.
Ipak, svakodnevno se uočavaju kršenja ovih naredbi, tako da i dalje nemamo efekt u smanjenju broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, obzirom da su propisane javno-zdravstvene mjere dokazano najučinkovitije u širenju koronavirusa.

S tim u vezi, broj hospitaliziranih pacijenata je u porastu, ali udio pacijenata koji zahtjevaju hospitalizaciju i dalje je između 5 i 6 posto, što odgovara projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, da do šest posto, pacijenata ima kliničku sliku za koju je potrebna hospitalizacija.

Najveći broj zaraženih je u starosnoj dobi 36 do 55 godina, što je radnoaktivno stanovništvo, koje je najviše u pokretu i aktivnosti, što govori u prilog da su najizloženiji i trebaju biti disciplinovani u poštivanju izrečenih naredbi. Ohrabruje činjenica da je mali procenat novozaraženih u starijim starosnim skupinama, 65 i više godina, što govori u prilog kako starije stanovništvo provodi preventivne mjere zaštite, u cilju zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja ostalih.

Ovo je značajna društvena odgovornost za javno zdravlje, što nas sve poziva na visok stepen solidarnosti i poštivanje svih proglašenih mjera.

”Stoga, poštivanje mjera je neophodno, jer time štitimo svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, štitimo ekonomiju, poboljšavamo kvalitet života, rasterećujemo zdravstveni sistem zemlje, dajemo značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja u svijetu te izvršimo i provjeru vakcinalnog statusa djece, kroz popunjavanje propuštenih vakcina, što doprinosi zaštiti cijele populacije od vakcinom preventabilnih bolesti”, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia