Bosna i Hercegovina

Ambasador Alkalaj o trideset godina članstva BiH u Ujedinjenim nacijama

“Trideset godina članstva BiH u Ujedinjenim nacijama i sadašnji izazovi” tema je o kojoj je na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” govorio uvodničar Sven Alkalaj, ambasador, stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama.

Alkalaj je u svom uvodnom izlaganju napomenuo najznačajije datume koji su vezani za međunarodne odnose i samu Bosnu i Hercegovinu i njenu međunarodnu politiku.

– Napomenuo bih embargo na oružje koje su Ujedinjene nacije donijele na prijedlog tadašnje jugoslovenske delegacije, da se stavi zabrana na uvoz naoružanja u zemlje bivše Jugoslavije. Svi znamo kako nas je to pogodilo i šta smo sve morali raditi da ipak dođe oružje, jer oružja je bilo, međutim nije ga bilo na pravoj strani, bilo je kod agresora koji je išao da uništi BiH i njenu državnost – kazao je Alkalaj.

Naglasio je da su značajni datumi 29. februar i 1. mart 1992. kada je BiH na referendumu jasno i glasno rekla da želi da bude nazavisna država.

Petog aprila nas je priznala Evropska unija, 6. aprila Sjedinjene Američke Države i samim tim je otvoren put ka prijem BiH u članstvo Ujedinjenih nacija – kazao je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.