online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ambasada SAD-a: Članovi VSTV-a trebalo bi da posjeduju najviše etičke standarde

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u Bosni i Hercegovini, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa – saopćeno je iz američke ambasade u BiH.

Ističe se da je funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana od suštinske važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija.

Kako se u saopćenju navodi, VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi, kako se naglašava, članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.

– Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja – poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Istovremeno podsjećaju kako je na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo “da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda”.

– VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom – navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia