online slots game malaysia
Kultura

Alisa Teletović predstavljala Bosnu i Hercgovinu na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju

Alisa Teletović, australijsko-bosanska umjetnica, slikarica i grafička dizajnerica, predstaljala je Bosnu i Hercegovinu u Dubaiju na Internacionalnoj izložbi ‘Usudi se da sanjaš’  – Art Connects Women.  

Izložba je održana od 8. do 11. marta uz učešće umjetnica iz čitavog svijeta. Od 700 dospjelih aplikacija, 112 izabranih umjetnica predstavljalo je svoju umjetnost i zemlju.

– Na konferenciji sa temom “Umjetnost i finansije”, kao i temom održive umjetnosti i kulturnog ekosistema učesnice su mogle da poklone knjigu. Ja sam poklonila knjigu iz moje private zbirke ‘Pišem ti bosančicom’. Tako je naš kulturni i historijski trag, naše pismo dobilo mjesto u grandioznoj biblioteci, u kojoj je održana konferencija – kazala je Teletović. 

Na izložbi u Habtour Palaci, učesnice su prikazale svoje slike i razgovarale sa gostima. Na 8. mart – Dan žena umjetnice su predstavljene sa namjerom da osnaže žene svijeta i inspirišu ih da mogu postići što zamisle.

– Izložba ‘Art Connect women’ pokazuje da je svijet mali i ono o čemu slikam jesu procesuirane emocije rata, konflikta u kojem biram dobro, nadu, osnaživanje u boljeg čovjeka. Sa osvrtom na ženu, djevojčicu, majku, prijateljicu, jer ona je ta karika, od koje potiče svijet. U željeznom vremenu betona, rata, usamljenosti i zla koje je preovladalo našim vremenom, ja biram nježnost, snagu, ljubav, dobrotu. Zato ne dopustimo mržnji, zavisti, nesigurnosti jedna na drugu, ne dajmo nasilju, neznanju, starim običajima da nas vezuju i obavezuju u nepodržavajuće okolnosti. Budimo ponosni na sve što nas je kalilo. Budimo ponosne jedna na drugu – kazala je Teletović. 

Njena poruka je osnaživanje umjetnosti, kroz umjetnost, bez kritika i  lažnih emocija – “idi po svoja iskustva, gradi se, razvijaj, rasti u duhovnom, fizičkom, psihičkom pogledu, jer samo tako čistimo ovaj prostor Balkana od negativne energije, ratova, neznanja”. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia