online slots game malaysia
Sarajevo

Aleja ambasadora: Ambasadori Njemačke i Srbije danas zasadili lipe sa načelnikom Hadžibajrićem

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić danas je u popularnoj Aleji ambasadora dočekao ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH nj.e. Thomasa Fitschena i ambasadora Republike Srbije Aleksandra Đorđevića, te su zajedno zasadili nove sadnice lipe u ovom popularnom šetalištu. Od davne 2002. godine do danas, čak 234 ambasadora akreditovana u BiH, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, zasadili su stabla lipe u ovoj aleji.

Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH nj.e. Thomas Fitschen danas je zasadio je 233. stablo, dok je ambasador Republike Srbije Aleksandar Đorđević zasadio stablo broj 234 na ovom popularnom lokalitetu u Starom Gradu. Uz općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, ambasadorima je u sadnji pomogao i općinski pravobranilac Enes Smajlović.

Današnjom sadnjom popunjena su sva sadna mjesta u pravcu Bentbaše, a kako je najavio općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, projekat se sljedeće godine nastavlja od mosta na Darivi u pravcu Kozije ćuprije. „Od 2002. godine posadili smo ukupno 234 lipe na obje strane, i to na potezu od Bentbaše do mosta na Darivi. U vrijeme mog dolaska na funkciju načelnika Općine Stari Grad prije 14 godina, na ovom lokalitetu je bilo samo 57 lipa što znači da smo do danas napravili pravo šetalište i aleju ispunjenu stablima. Ponosan sam što je toliko ambasadora ovdje ostavilo svoj trag i što se uvijek rado vraćaju u Aleju ambasadora, kao i zbog činjenice da Općina Stari Grad održava izuzetno dobre odnose sa ambasadama država regiona i država Evropske unije“, naglasio je načelnik Hadžibajrić.

Ambasador Fitschen prošlog mjeseca je preuzeo funkciju ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH i deveti je njemački ambasador koji je zasado lipu u Aleji ambasadora. U svom obraćanju zahvalio se načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad na ukazanoj časti. „Stablo koje sam zasadio gledam kao simbol odnosa između Njemačke i Bosne i Hercegovine koji traju evo već 30 godina. Stablu je potrebno dobro tlo, za mene je tlo 30 godina partnerstva između naših zemalja. Stablu je potrebna voda, za mene su to raznovrsni kontakti koje imamo. Kontakti su njemački gosti i turisti koji u velikom broju dolaze ovdje, ali ne smijemo zaboraviti ni 400.000 Bosanca i Hercegovaca koji žive u Njemačkoj, a i dalje su čvrsto porodično vezani za BiH. Stablu je potrebno prostora da raste. Prostor je snažno, dinamično civilno društvo, slobodni izbori i odgovorna politika. Stablu je potrebna svjetlost, sunce, a to ovdje u BiH znači šansa za mir i razvoj u pravcu punopravnog članstva u evropskoj porodici. I na kraju stablu su potrebni vrtlari, koje će stablo njegovati i pomoći mu u rastu, a to su u ovom slučaju Ambasada Njemačke i Općina Stari Grad“, naglasio je ambasador Fitschen.

Ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević na kraju je svog četverogodišnjeg mandata i ubrzo napušta ovu funkciju. „Drago mi je što sam postao dio 20-ogodišnje tradicije u Starom Gradu i zbog toga dugujem veliku zahvalnost načelniku Hadžibajriću. Lipa je vrlo specifičan simbol Slovena još iz paganskih vremena, i nadam se da će ovo stablo biti pokazatelj naših odnosa u budućnosti, da se razvijaju na jedan dobrosusjedski način. Srbiji, kao i Bosni i Hercegovini, je stalo da ti odnosi budu na sve boljem nivou. Nadam se da će lipa biti mali simboličan pokazatelj onoga što nas čeka u budućnosti, da se okrenemo ka budućnosti, da živimo i radimo za budućnost“, izjavio je ambasador Đorđević.

Nakon sadnje, općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić i općinski pravobranilac Enes Smajlović uručili su ambasadorima certifikate o sadnji, kao i suvenir Općine Stari Grad, „Sarajevsku kocku“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia