online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ademović za Polis: Na sceni je prljava kampanja i hibridni rat

Gost večerašnjeg izdanja emisije Polis, bio je Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravda, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u federalnom Domu naroda. Govorio je o mnogim temama, kao što je formiranje vlasti na svim nivoima, interesi Osmorke, te podrivanje koalicije iznutra i izvana.

Na pitanje da li je formiranje vlasti započelo u punom kapacitetu, Ademović je rekao kako misli da jeste, kako on kaže, uz manje i veće poteškoće. Shodno tome, spomenuo je i osnovne provjere kandidata, odnosno procedure koje obavlja SIPA, po čijem završetku se može zakazati sjednica Predstavničkog doma i Predstavničkog parlamenta, kada se može izvršiti imenovanje Vijeća ministara.

O usporenosti samog procesa formiranja vlasti i udara na Osmorku, Ademović je rekao sljedeće:

Prije svega, kada je u pitanju nivo državne vlasti, s obzirom da je budžet negdje oko milijardu, a koji se troši na plaće i troškove, nema tu nekog prostora za mogućnosti ozbiljnijih i zahtjevnijih projekata. Na nivou države tu je prije svega odgovornost i vrlo su komplikovane procedure i procesi, a odnosi su još komplikovaniji. Dakle, mislim da nije neka pretjerana zainteresiranost aktera pa i ovih stranaka koje su odstupile izražavajući određeno nezadovoljstvo. One se više fokusiraju na Federaciju, gdje je pet puta veći budžet. Na državnom nivou su problemi i zastoji, zbog čega je važno da se oni riješe, nakon čega bismo ostvarili napredak na putu ka Evropskoj uniji. Ovakvo stanje je zaista napeto i teško, za svakog stanovnika Bosne i Hercergovine“, rekao je Ademović.

Poznato je da je Osmorka na državnom nivou, tek nakon SNSD-a i HDZ-a dostavila listu svojih kandidata, što bi impliciralo na to da je nešto usporava iznutra ili izvana, a komentar koji je naš sagovornik dao na ovu činjenicu je sljedeći:

Ovih mjeseci je u toku jedna zaista prljava, nekorektna kampanja koja graniči sa normalnim. Na sceni je jedan hibridni rat kojim se pokušava pokazati da svako ko je izvan postojećih struktura koje su trenutno u vlasti , ako kažemo probosanskih stranaka, a svaki potez koji se povuče, uvijek se tom potezu nađe mana“, kaže Ademović.

S obzirom na to da je Hurtić usaglašeni prijedlog Osmorke i SNSD-a za ministra za ljudska prava BiH , a Forto kandidat za ministra prometa i komunikacija, našem gosta smo pitali da li je ovim rješenjem izbijen argument onima koji su tvrdili da bi Dodik potpuno preuzeo Vijeće ministara da je SNSD dobio još jednog ministra?

Mislim da jeste. Prije svega, na sceni je jedan novi koncept. Mi se zalažemo za sljedeće, da odgovornost preuzmu stručni kadrovi, ali i kadrovi koji su patriote koji neće prodati interese Bosne i Hercegovine. Kad smo sve to prošli, onda smo kazali sljedeće – ima kompetentnih kadrova, ali da bi u potpunosti mogli da preuzmu odgvornosti, onda će lideri stranaka preuzeti odgovornost za mjesto ministra. Time stranke sve stavljaju na kocku. Ukoliko dođe do izdaje, onda sve tone i neka tone“, rekao je Ademović.

Cijelu emisiju pogledajte na YouTube kanalu Televizije Sarajevo:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Poznato je da je Osmorka na državnom nivou, tek nakon SNSD-a i HDZ-a dostavila listu svojih kandidata, prenosi TVSA. […]

trackback

[…] emisije Polis TVSA, bio je Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravda, zastupnik u Skupštini Kantona […]

trackback

[…] emisije Polis TVSA, bio je Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravda, zastupnik u Skupštini […]

trackback

[…] emisije Polis TVSA, bio je Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravda, zastupnik u Skupštini […]

Back to top button
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia