Bosna i HercegovinaVijesti

90 procenata javnih nabavki je rizično

Ko je, gdje i kako potrošio 138 miliona KM putem javnih nabavki” –bila je tema konferencije predstavljanja Monitoring izvještaja o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala Pratimotendere.Tek 11 posto javnih nabavki nije rizično. Antikorupcijski monitoring sprovodi se u okviru programa podrska gradjanima u borbi protiv korupcije a cilj ovog projekta jeste da segrađani direktno uključe, jer se korupcija direktno na njihovoj koži osjeti.

Jedan od glavnih izvora korupcije u BiH jesu javne nabavke, što je logično jer tu je novac koji građani izdvajaju kroz poreze i druge oblike obaveza prema državi, kazao je u predstavljanju Monitoringa izvještaja o postupcima javnih nabavki izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize  Elvedin Karić.

Oko 11 posto javnih nabavki nije rizično, sve ostalo jeste.“Od 10, 9 je rizično. Po vrijednosti, tek nekih 3,8 posto nije rizično. Preko 95 posto javnih nabavki je ugroženo nekim koruptivnim radnjama u samom procesu javnih nabavki. To su katastrofalni podaci istakao je Karić.

Karić također ističe da se godišnje u BiH putem javnih nabavki potroši 3 do 3,5 milijarde maraka. Računajući da je 90% rizičnih javnih nabavki, ukoliko se prenese na apsolutni iznos, dobija se ogromna količina novca koji je ugrožen, kaže Karić. najčešća zloupotreba uočena monitoringom jeste nezakonito planiranje javnih nabavki.

Jedan od primjera nezakonitog planiranja javnih nabavki je kod Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje je prvo potrošilo  novac, a na kraju godine objavilo plan nabavke. Još neke od zloupotreba jesu cijepanje nabavki na manje transparentne postupke, pogodovanje jednom ponuđaču, kao i namještanje tendera za automobile predstavljeno je u ovom izvještaju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.