online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Halebić: Rebalans budžeta KS je iznuđeni odgovor na pandemiju koronavirusa

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS, informirao je javnost da na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo raspravlja o rebalansu budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

– Radi se o budžetu koji je usvojen početkom marta, a njegov rebalans je praktično iznuđeni odgovor na pandemiju koronavirusa i s njom povezano ekonomsku krizu u koju mi evidentno ulazimo. Morali smo uzeti u obzir pad prihoda Kantona ali i uvrstiti određene vrste i pomoći i instrumente podrške za privredu. Oni se prvenstveno manifestiraju kroz sredstva Međunarodnog Monetarnog Fonda i finansijske pomoći Evropske unije za koja očekujemo da u kratkom roku stignu u Kanton Sarajevo – kazao je Halebić.

Istakao je da je “pad prihoda već danas vrlo osjetljiv i prema projekcijama i izračunima on će do kraja godine iznositi preko stotinu miliona KM”.

– Pored toga, predviđena su u rebalansu budžeta smanjenja prihoda i od administrativnih i sudskih taksi, prihoda od opće korisnih funkcija šuma te prenamjena namjenskih prihoda koji će biti posljedica primjene Zakona o ublažanju negativni ekonomskih posledica i uštedama u KS čije se usvajanje očekuje u narednom periodu. U Vladi smo se odlučili da prihode i parafiskalne namete smanjimo i da ih se odreknemo, naravno s ciljem umanjenja dijela tereta koji se ovom trenutku nalazi na plećima privrednika – kazao je Halebić.

Prema njegovim riječima, usljed smanjuja priroda, u KS-u su morali praktično provesti rezove u gotovo svim sektorima ali i u institucijama, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač KS.

– Glavni prioritet ovog rebalansa jeste podrška privredi KS. U tom kontekstu broj osoba na Službi za zapošljavanje jučer je bio 63.029 danas je povećan za 165 osoba i iznosi 63.194 – dodao je Halebić.

Naglasio je da su u sektoru privrede predviđena sredstva koja se očekuju od MMF-a.

– Ona su došla u Bosnu i Hercegovinu i u narednom kratkom periodu predviđamo da će i očekujemo praktično da će biti realizovana prema nižim nivoima. Veći dio tih sredstava će se implementirati putem Ministarstva privrede, a drugi dio preko kreditnog garantnog fonda u Ministarstvu finansija – pojasnio je Halebić.

Istakao je da u rebalansu Budžeta nisu planirana u ovom trenutku smanjenja i rezovi koji se tiču plaća uposlanika u javnom sektoru, prosvjeti, zdravstvu i MUP-u na prvom mjestu.

– Ispoštovat ćemo sve potpisane kolektivne ugovore. Naši učitelji, ljekari, medicinari, policajci koji rade na prvoj liniji odbrane od koronavirusa ne smiju praktično u ovom trenutku osjećati uticaj krize u smislu njihovih primanja – kazao je Halebić.

Dodao je da nisu smanjena ni socijalna davanja a neka od njih su čak i povećana.

– Dakle invalidnine, novčani dodaci i sve druge vrste socijalne pomoći ostat će na dosadašnjem nivou. Rebalansom osigurana sredstva za isplatu boračkog dodatka, nakon što Skupština KS usvoji zakon o egzintecijalnoj naknadi kod boračke populacije, će također biti implementirana. Naš je stav da ne smijemo u ovim trenucima štediti na najugroženijim kategorijama – istakao je Halebić.

On je naglasio da će neki od kapitalnih projekata praktično će biti reprogramirani.

– I dalje je prisutna snažna razvojna komponenta u rebalansu Kantona, samo u nešto smanjom obimu. Također vjerujemo da ovo nije posljednji rebalans u ovoj godini. U skladu s razvojem situacije Ministarstvo finansija i Vlada KS će pripremati i reagirati ukoliko bude potrebno i dodatnim rebalansom u budućem period. Čim kriza počne da jenjava a ekonomska slika da se poboljšava naši privrednici će stati na noge i mi ćemo to podržati izradom novog rebalansa u kojem ćemo pokušati vratiti ovaj broj razvojnih projekata i podržati privredna kretanja u KS – poručio je Halebić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia