online slots game malaysia
SarajevoVijesti

487 godina sarajevske Gazi Husrev-begove medrese: Ponosni na učenike i način rada koji odolijeva vremenu

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu 8. januara obilježava 487 godina neprekidnog rada i jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.


Ova medresa jedina je odgojno-obrazovna institucija na prostoru bivše Jugoslavije koja se može pohvaliti s 487 godina neprekidnog rada, a posebnom je čini to što, i uprkos nekoliko ratova koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu kroz skoro pet stoljeća, ona nije prestala postojati.
U medresi koju su na Baščaršiji, u samom srcu Sarajeva, izgradili majstori dovedeni iz Dubrovnika, održava se nastava iz religijskih i naučnih predmeta.
Gazi Husrev-begova medresa nije zatvarala vrata učenicima u Sarajevu čak ni tokom opsade grada i agresije na Bosnu i Hercgovinu u periodu 1992-1995.


Mensur Kerla, pomoćnik direktora Medrese – kazao je da je Medresa kroz historiju prošla različite periode, različite društveno-političke sisteme.

Dodao je i da “Možemo kazati da je našla načina da odolijeva vremenu, da se prilagođava zahtjevima i potrebama društva i, mogao bih kazati, da se medresa saživjela sa Bosnom i Hercegovinom i njenim narodima te je višestoljetnim kontinuiranim djelovanjem podarila Bosni i Hercegovini i širem području najbolje kadrove.”
Istakao je da je Medresa bila svjedok Prvog i Drugog svjetskog rata i posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995.
“Gazi Husrev-begova medresa je posebno prepoznatljiva po svojim maturantima. Mi smo ponosni na njih i možemo kazati da ih trenutno ima u svim dijelovima svijeta”, kazao je Kerla koji se također školovao u ovoj medresi 2000-ih godina.
“Medresa je škola koja se živi i ostavi najljepše utiske na vas. Najljepša i najprisnija prijateljstva koja imam u svom životu desila su se u medresi”, rekao je.
Istakao je da je Gazi Husrev-begova medresa od osnivanja 1537. godine dala na hiljade maturanata, a da će ove godine medresu završiti 112 učenika.


Medresa je utemeljena na osnovama Gazi Husrev-begove vakufname iz 1537. godine. Vakufnama Gazi Husrev-bega čini trajnu osnovu organizacije i rada Gazi Husrev-begove medrese.
Proteklih godina uradili su pregled koji je pokazao da svršenici Gazi Husrev-begove medrese studiraju u 15 država na desetinama univerziteta, među kojima su i oni najprestižniji u svijetu.
Gazi Husrev-begova medresa je 8. januara 1537. godine utemeljio Gazi Husrev-beg. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.
Danas medresu pohađaju učenici osam muških i osam ženskih odjeljenja, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i njene dijaspore. Program Gazi Husrev-begove medrese, od njenog utemeljenja do danas, bio je model prema kome su se radili programi drugih sličnih škola. Koncipiran tako da uključuje izučavanje tradicionalnih i racionalnih nauka, omogućavao je učenicima da stiču teološka, filozofska, pravna, filološka i egzaktna znanja.
Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
Back to top button
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia