online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obnovljeno dvorište Gazi Husrev-begove medrese

Dvorište Gazi Husrev-begove medrese, najstarije obrazovne institucije u jugoistočnoj Evropi, osnovane prije 484 godine, u potpunosti je obnovljeno i funkcionalno.

Ovaj projekt omogućila je Općina Stari Grad, koja je u dva navrata planirala namjenska sredstva za rekonstrukciju dvorišta, ali i izgradnju Spomen-obilježja poginulim imamima za vrijeme agresije na BiH 1992-1995, koje se, također, nalazi u tom dvorištu.

Radovi su završeni početkom ovog mjeseca, a na poziv direktora Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Mensura Malkića, tu ustanovu je danas posjetio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Projekti rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese i izgradnje spomen obilježja poginulim imamima koštali su oko 180.000 KM i u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad.

Gazi Husrev-begova medresa u kontinuitetu već 484 godine odgaja i obrazuje učenike i učenice, priprema ih za vrijeme u kojem će živjeti i izazove sa kojim će se suočavati.

U prosjeku Medresu godišnje pohađa oko 500 učenika, a zahvaljujući rekonstrukciji dvorišta, po prvi put je izgrađen i adekvatan prilaz za invalidne osobe, saopćeno je iz općinske pres-službe.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia