online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Komšić i Džaferović nisu se sastali s Lavrovom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu jutros prisustvovali sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istaknuo dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na sinoćnjem sastanku Dodika i Lavrova te izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

– Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenje su učestvovali i predstavnici RS-a kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine – smatra Komšić. 

Član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

– Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku – kazao je Džaferović.

Naveo je kako Ruska Federacija tvrdi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.

Međutim, dodao je, jučerašnje izjave Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH govore nešto drugačije.

– Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano – poručio je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia